Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Får oppmerksomhet for nakenkunst: - Jeg prøver å vise det urealistiske

Den engelske kunstneren vil protestere mot dagens kvinnesyn. Men mange kjøper bildene av motsatt grunn.

(Dagbladet): - Vi blir matet med så mange uoppnåelige bilder fra vi er så små, at vi ikke stiller spørsmål ved hvordan kvinner framstilles. Men folk ser på bildene på en annen måte når de er malt. Da ser man på dem en nøyere og oppdager nye ting, sier den London-baserte kunstneren Eleanor Barreau til Dagbladet.

Den 26 år gamle kunstneren har skapt debatt i kunstmiljøene i London med sine store oljemalerier som utforsker hvordan kvinner blir representert i populærkultur.

Hun mener hennes oljemalerier er kommentarer til det kvinnelige skjønnhetstyranniet i alt fra reklame, herremagasiner til svart-hvitt film.

Monte Carlo
Blow In Her Face And She?ll Follow You Anywhere Pt. 1
Blow In Her Face And She?ll Follow You Anywhere Pt. 2
Pool
Reception
Tight Grip
A Place in the Sun (1951)
Recline
First Year Issue
Pearl Necklace
Getting Too Old For This?
A Thing of Beauty

- Når jeg maler gjør jeg bildene enda mer fantastisk enn de fotografiene vi ser hver dag. Jeg vil vise at disse reklamebildene ikke er virkelige, og at skjønnhetsidealene er uoppnåelige, sier Barreau.

Blir kjøpt av ulike grunner Den engelske kunstneren sier hun får mye positiv tilbakemelding fra kvinner som setter pris på hennes prosjekt. Men hennes store bilder av nakne kvinner, blir like gjerne kjøpt av menn som liker estetikken hun prøver å kritisere.

- Jeg prøver å vise det absurde og urealistiske bildet samfunnet har på kvinner. Men samtidig vil jeg at bildene skal være vakre og tiltrekkende. Jeg leker med de kontrastene, sier hun.

- Det gir en ekstra dimensjon, som en pakke, man spør hvorfor folk kjøper kunsten? Det er mange ulike grunner. Det er derfor jeg lager dem, sier hun.

FEMINISTISK KUNST Eleanor Barreau lager bilder som både skal være kritiske, men også selge til dem som liker nakne damer. Foto: Artworx Oslo
FEMINISTISK KUNST Eleanor Barreau lager bilder som både skal være kritiske, men også selge til dem som liker nakne damer. Foto: Artworx Oslo Vis mer

Hun forteller at mange menn kjøper bildene fordi de vil ha bilder av kvinner på veggene.

- Kunstverdenen er dominert av menn, derfor er dette ekstra interessant, mener hun.

Vises i Oslo Hennes bilder er for tiden å se i pop up-galleriet Artworx på Frogner i Oslo.

Og gallerist, Kristina Cavanna, forteller at utstillingen allerede med de frodige malerier i snap shot-stil, har skapt oppmerksomhet.

- Det er en ironi i disse bildene som treffer mange som kommer hit, sier hun til Dagbladet.

- Bildene viser hvordan kvinner har blitt representert fra 40-tallet fram til i dag. De viser hvordan moteindustrien gir kvinner et negativt kroppsbilde, sier hun.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram