Får prinsessehjelp

Jenny Skavlan gir ut hobbybok med kronprinsesse Mette-Marit på laget.

Gir ut bok: Med "Sy om med Jenny Skavlan" skal Skavlan vise steg for steg hvordan hun puster nytt liv i gamle klær. Foto: Melisa Fajkovic
Gir ut bok: Med "Sy om med Jenny Skavlan" skal Skavlan vise steg for steg hvordan hun puster nytt liv i gamle klær. Foto: Melisa FajkovicVis mer

(Dagbladet): I september gir Aschehoug ut boka «Sy om med Jenny Skavlan». I boka viser Skavlan hvordan leseren "med enkle grep kan sy om og dekorere basis- eller gamle plagg slik at de passer bedre og samtidig blir flotte og unike", ifølge forlaget.

Den rikt illustrerte boka skal inneholde 50 prosjekter med steg for steg-forklaringer.

Mette-Marit involvert Etter det Dagbladet erfarer er Kronprinsesse Mette-Marit en del av bokprosjektet, og skal dukke opp i et kapittel som handler om vintage-klær.

Verken Aschehoug eller Slottet ønsker å kommentere dette nå.

I likhet med Skavlan har Mette-Marit tidligere vist seg å være opptatt av gjenbruk. I vår solgte kronprinsessen sine egne klær til inntekt for en miljøvernorganisasjon.

- Miljøvennlig og trendy Presseansvarlig i Aschehoug, Mette Solberg Fjeldheim, forteller at de ønsker å gi ut boka fordi det å sy om klær både er miljøvennlig og trendy.

Bidrar: Etter det Dagbladet erfarer er kronprinsesse Mette-Marit involvert i bokprosjektet. Foto: Scanpix
Bidrar: Etter det Dagbladet erfarer er kronprinsesse Mette-Marit involvert i bokprosjektet. Foto: Scanpix Vis mer

- Dette er noe Jenny har drevet med i flere år. Hun har vist seg på den røde løperen i omsydde klær ved flere anledninger, sier Solberg Fjeldheim.

Å være opptatt av bærekraftig mote, noe gjenbruk er en stor del av, har vist seg å være en trend den siste tida. Flere toppbloggere er kjent for å selge klærne sine på nett, og nylig åpnet Costume-redaktør Vanessa Rudjord hjemmet sitt for å selge unna store deler av sin luksusgarderobe. Trendanalytiker Lisbeth Larsen fortalte da at «alt som handler om å ta vare på verden er veldig i vinden».

- Det er status å vise at du bryr deg, sier hun.

Bytter ut yogamatte med synål Skavlan, som mange kjenner best som TV-personlighet og filmskuespiller, har lang erfaring med klær og mote. I 2008 studerte hun mote og design i København, og de tre siste årene har hun designet egne kleskolleksjoner for kjeden Bikbok. På sin private blogg deler hun ofte tips om omsying og gjenbruk.

Skavlan har tidligere fortalt Dagbladet at hun har elsket å sy siden hun var liten.

Bokdebut: «Sy om med Jenny Skavlan» lanseres i midten av august. Foto: Aschehoug
Bokdebut: «Sy om med Jenny Skavlan» lanseres i midten av august. Foto: Aschehoug Vis mer

- Min yoga er å sy. Det er da jeg virkelig slapper av, sa hun den gang.

Dagbladet har ikke lyktes å komme i kontakt med Skavlan.

Glad i gjenbruk: På Costumes 5-års jubileum i fjor dukket Jenny Skavlan opp med en skjorte hun selv hadde satt nagler på. Foto: Stella Pictures
Glad i gjenbruk: På Costumes 5-års jubileum i fjor dukket Jenny Skavlan opp med en skjorte hun selv hadde satt nagler på. Foto: Stella Pictures Vis mer