Får pris for boka om morens selvmord

Dagbladets journalist Trude Lorentzen hedres.

PRISVINNER: Tidligere i år mottok Dagbladets Trude Lorentzen NTBs språkpris. Nå får hun også Olafprisen for sitt bidrag til å spre kunnskap om selvmordsforebygging. Foto: NTB Scanpix
PRISVINNER: Tidligere i år mottok Dagbladets Trude Lorentzen NTBs språkpris. Nå får hun også Olafprisen for sitt bidrag til å spre kunnskap om selvmordsforebygging. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): For fire år siden gikk Dagbladet-journalisten Trude Lorentzen (40) opp på loftet og åpnet esker som hadde ligget forseglet og urørt i tjue år.

Der fant hun blant annet dagboka hun førte som 15-åring, i tida etter at moren tok sitt eget liv.

Den påfølgende jakten etter forklaringa på hva som hadde skjedd, resulterte i en mye lest artikkel i Dagbladet Magasinet og, i fjor, til boka «Mysteriet mamma». Nå får Lorentzen Olaf-prisen for sitt bidrag til å spre kunnskap om selvmordsforebygging.

«Med sin gripende fortelling har boken nådd svært brede lesergrupper og bidratt til å øke forståelsen for barn og ungdoms opplevelse av og reaksjoner på psykisk sykdom hos foreldre, suicidal atferd og tap. Prisvinneren har varmt, klokt og positivt satt et alvorlig samfunnsproblem på dagsorden på en måte som vil gagne berørte barn, ungdommer og deres familier», heter det i juryens begrunnelse.

Prisen, som består av et diplom og en bronsestatuett, deles ut av stiftelsen Olafs Minnefond, som ble opprettet av advokat Jon Schultz og sykepleier Mette Tangen i 2011 etter at deres sønn begikk selvmord. Fondet er finansiert av gaver og bidrag.

- Denne prisen er helt spesiell, siden den er opprettet av pårørende som makter å kanalisere sin sorg til noe så konstruktivt. Å få den fra noen som har mistet et barn, gjør meg rørt og ydmyk, sier Lorentzen.

- Jeg tror det er livsviktig at selvmord ikke blir gjort unevnelig. Det finnes ikke noe farligere enn det. For de som er syke og alle rundt gir det en tilleggsdimensjon av belastning at det ikke snakkes om. Det er jeg sikker på, sa hun i forbindelse med boklanseringa i fjor.

Hun er tidligere blant annet hedret med Den store journalistprisen for dokumentaren «Tomrommene» og NTBs språkpris.