Får pris for sin innsats for skolesliterne

Superlærer Håvard Tjora får Jonas-prisen.

FÅR PRIS: Superlærer Håvard Tjora får Jonas-prisen for sin innsats for norske barn og unge som sliter i skolen. Han er også klar med ei ny mattebok - mest for foreldre. Foto: Bjørn Langsem
FÅR PRIS: Superlærer Håvard Tjora får Jonas-prisen for sin innsats for norske barn og unge som sliter i skolen. Han er også klar med ei ny mattebok - mest for foreldre. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Lærer, sakprosaforfatter og Dagbladet-spaltist Håvard Tjora (37) får Jonas-prisen for sin innsats for å skape et mer inkluderende samfunn for barn og unge som sliter i skolen.
- Dette synes jeg er veldig stas, det er veldig hyggelig å få denne prisen, sier Håvard Tjora.

Prisen deles ut av Institutt for spesialpedagogikk ved Universitetet i Oslo, og Tjora mottar prisen i formiddag under et arrangement på Universitetet.

- Derfor jeg ble lærer Han forteller til Dagbladet at engasjementet for dem som sliter på skolen var grunnen til at han ble lærer.

- Jeg har alltid hatt et engasjement for ungdommer som strever på ulike vis. Vi har fortsatt en jobb å gjøre i Norge, der 30 prosent oppgir at de synes skolen er vanskelig. Det er viktig å huske at det er ingen som slutter i videregående skole med glede, sier Tjora.

Læreren ble kjent gjennom TVNorge-serien «Blanke ark», som handler nettopp om de som sliter i skolen. Serien ble en kjempesuksess, med nærmere en halv million seere. Håvard Tjora har i tillegg gitt ut flere bøker, og er i dag fast spaltist i Dagbladets Magasinet.

I høst er han aktuell med en ny mattebok, «Leksehjelp for foreldre». Den forrige, «Mattemagi» ble en bestselger, og er trykket i mer enn 85.000 eksemplarer siden den ble utgitt i 2010.

Støtter lærerstreiken Han får prisen dagen etter skolestart over størstedelen av landet - samtidig som flere skoler rammes av den pågående lærerstreiken.

- Det er trist at vi må gå dit, og trist både for elever og lærer som har gledet seg til skolestart. Men det er også helt nødvendig, sier Tjora, som støtter lærernes krav om en mer fleksibel arbeidstid.

- I en tid der flere og flere jobber mer og mer fleksibelt, er jeg helt enig i lærernes krav. Hvis du ikke har stått i dette yrket selv kan det kanskje virke merkelig, men hvis man ser og vet hvor mye tid lærerne bruker på forberede undervisningen, og hvor mye de jobber om kveldene, så er det ikke så merkelig, sier Håvard Tjora.
  I Wenche Foss' fotspor
Jonasprisen ble opprettet i 1986, og skal ifølge statuttene tildeles person som har «medvirket til å skape et romsligere og mer tolerant samfunn, hvor menneskelig variasjon og personlige særtrekk vurderes som en berikelse og ikke som et problem.»

Jonas-prisen gikk i fjor til Simon Flem Devold, og tidligere års vinnere er blant andre Lars Monsen, Paal-André Grinderud, Johann Olav Koss, Margreth Olin, Gunnar Stålsett og Wenche Foss.