UAVKORTET: I 2008 overførte Jo Nesbø alle inntektene fra «Hodejegerne» til et fond, som nå er 17,5 millioner kroner stort og kilde til prispengene. 
Foto: Lars EIvind Bones /Dagbladet
UAVKORTET: I 2008 overførte Jo Nesbø alle inntektene fra «Hodejegerne» til et fond, som nå er 17,5 millioner kroner stort og kilde til prispengene. Foto: Lars EIvind Bones /DagbladetVis mer

Får pris på dagen fire år etter sønnens dramatiske trafikkdød

Jo Nesbø har kåret årets mest ålreite dame.

(Dagbladet:) I 2008 overførte Jo Nesbø alle inntektene fra salget av «Hodejegerne» til et fond, og opprettet en pris i sin romankarakters navn.

Fondet forvalter nå hele 17,5 millioner kroner, nesten like mye som de 23 millionene Jo Nesbø hadde i skattbar inntekt i fjor

«En ålreit fyr» I dag kåret Nesbø Margareth Hatle til årets «ålreite dame», på Restaurant Schrøder.

På denne dagen for fire år siden mistet Margareth Hatle sønnen Hans Marius (20) i en trafikkulykke. Han døde i en kollisjon mellom to personbiler i Fræna kommune, hvor ungdommen har kultur for å råkjøre.

Hatle har siden vært svært aktiv i arbeidet med trafikksikkerhet - året etter ulykken organiserte hun en aksjon, i 2010 snakket hun om å miste sønnen til russen på den lokale videregående skolen.

For å ha tatt debatten om kjørekultur direkte med ungdommene, og for å stå frem med familiens historie på tross av at det kostet henne, blir hun nå utpekt til årets «ålreite dame».

Hatle har allerede blitt nominert til Årets romsdøling i 2009, men denne dagen må være uendelig mye sterkere.
 
Ikke bare får hun prisen; hun feirer også sølvbryllup i dag.
 
Utdanning i Zimbabwe Prisen skal premiere «en ålreit fyr» eller «ei ålreit dame», mens prispengene går til et prosjekt som kan hjelpe til med å bedre barns skrive- og leseferdigheter, fortrinnsvis i u-land. Vinnerne er med på å velge hvor prispengene skal gå, men først og fremst får de altså tittelen «ålreit».

Tidligere har prispengene vært med på å støtte jenters skolegang i India, skolebygging i Uganda og UNICEFs arbeid.

I år er det Redd Barnas arbeid i Binga-provinsen i Zimbabwe som får 500 000 kroner fra det store Harry Hole-fondet. Pengene skal brukes til å utdanne og følge opp lærere som mangler utdanning. På grunn av midlertidige annekser som mangler infrastruktur, sanitæranlegg og mangel på utdannede lærere som snakker det lokale morsmålet til barna, er utdanningssituajonen kritisk. Bare 13 prosent av elevene består grunnskoleeksamen.

Provinsen er svært utsatt for tørke og sviktende avlinger, en stor prosent av befolkningen er hiv-smittede, og hele 37 prosent av barna er underernærte.

I slik nød, uttaler juryen, er utdanning den eneste veien fremover.

FORNØYD: Jo Nesbø med årets «ålreite dame», Margareth Hatle. Foto: Berit Roald / NTB SCANPIX
FORNØYD: Jo Nesbø med årets «ålreite dame», Margareth Hatle. Foto: Berit Roald / NTB SCANPIX Vis mer