Får refs etter Svalbard-tur

Sysselmann Morten Ruud har hisset seg kraftig opp over gutteturen til Svalbard med blant andre William Nygaard, Kjetil Bang-Hansen og Carsten Riekeles. - Jeg legger meg helt flat for sysselmannens kritikk, sier Nygaard.

Det er forlagssjef Nygaard og teatersjef Bang-Hansens kajakktur på Svalbard med høyesterettsadvokat Carsten Riekeles, advokat Andreas Mellbye og skuespillerne Henrik Mestad og Anders Mordal det dreier seg om. Turen, som Dagbladet skrev om 4. august, har vekket harme hos sysselmannen. Kritikken framgår i et brev til turkameratene.

Aksepterer kritikken

- Jeg har stor respekt for sysselmannens ansvarsfølelse, sier Nygaard, som ikke hadde kjennskap til brevet før Dagbladet kontaktet ham i går ettermiddag. - Jeg mener likevel vi ikke har handlet kritikkverdig på turen.

Sysselmannen reagerer blant annet kraftig på at Svalbard-farerne tok seg inn i avlukkede hytter i naturreservatet på Kinnvika på Nordaustlandet. I rapporten turkameratene avleverte ved turens slutt, går det fram at de tok inn i hytta på grunn av dårlig vær.

«Kaldt vær og snøbyger er selvsagt noe man må forvente på Nordaustlandet selv i juli, og det kan derfor reises tvil om det forelå noen nødssituasjon som berettiget en godt planlagt turgruppe å ta seg inn i hytta,» skriver sysselmannen.

Carsten Riekeles bekrefter at det ikke var snakk om noen nødssituasjon.

- Det var et ufyselig vær. Vi var klar over at vi antakelig ikke handlet i henhold til reglene, men med erfaring fra tidligere turer regnet vi med at det ville være greit hvis vi satte hytta i skikkelig stand og erstattet alt vi hadde brukt før vi dro, sier Riekeles til Dagbladet.

Han er nå på fjelltur, men vil sende et brev med utfyllende kommentarer til sysselmannen straks han er tilbake.

Lettkledde

- Han sa at vi hadde gjort veldig greit opp for oss, så det lå ikke på det, sier Riekeles.

- Men nå som turen er blitt en offentlig sak, har vi stor forståelse for at sysselmannen følte behov for å markere seg.

Sysselmannen skal også ha reagert på et bilde som var på trykk i Dagbladet forrige lørdag av lettkledde Nygaard og Riekeles med gevær. Han mener det ikke var noen akutt isbjørnfare da bildet ble tatt. Ruud mener også det er uheldig å fokusere på at gutta hadde pappvin i kajakken.

- Kanskje galt

- Vi var uhøytidelige og glade da vi kom hjem, og det var kanskje galt å stille opp til intervju, sier Nygaard.

- Turen så kanskje ut til å være noe annet enn det den var, legger han til.

  • Kjetil Bang-Hansen henviste til Carsten Riekeles på forespørsel om kommentar i går. Vi lyktes heller ikke i å få tak i verken Henrik Mestad eller sysselmannen.
KNUST AV ISBJØRN: Her må sysselmannsførstebetjent Erik Elvestad og informasjonsrådgiver Terje Carlsen (delvis skjult) kitte vinduene som ble knust av isbjørn etter at «kulturgutta» glemte å sette for vinduslemmene på hytta de tok seg inn i.Foto: SCANPIX