Beyoncé:

Får så øra flagrer

Superstjerna får heftig kritikk for sitt første album på seks år.

FÅR HØRE DET: Ikke alle setter like stor pris på Beyoncé Knowles sitt nye album. Foto: Agency / NurPhoto / Shutterstock / NTB
FÅR HØRE DET: Ikke alle setter like stor pris på Beyoncé Knowles sitt nye album. Foto: Agency / NurPhoto / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke slapp superstjerna Beyoncé Knowles (40) sitt første studioalbum på seks år - til fansen og kritikernes store begeistring. «RENAISSANCE» er 40-åringens sjuende studioalbum i rekken og inneholder totalt 16 låter, inkludert superhiten «Break My Soul» som kom i juni.

Under søndagens Grammy-utdeling ble Beyonce historisk da hun vant sin 27. Grammy-pris. Dette er flest Grammy-priser tildelt en kvinnelig artist noensinne. Vis mer

Albumet har fått blandet mottakelse både i Norge og ute i verden, og den Grammy-vinnende artisten fikk kritikk for deler av teksten i låta «Heated», som den kanadiske rapperen Drake (35) har vært med på å skrive. Mange reagerer på at Beyoncé bruker disse ordene i sangen:

«Spazzin' on that ass, spaz on that ass».

Spastisitet er ifølge NHI en tilstand med unormalt høy spenning i skjelettmuskulaturen, noe som skyldes en skade i forbindelsen mellom muskel og hjerne. Det gjør at det blir vanskelig å utføre nøyaktige og jevne bevegelser.

BBC skriver at mange i sosiale medier har reagert på at artisten benytter seg av et uttrykk som ofte blir brukt til å beskrive mennesker med bevegelsesutfordringer på en nedsettende måte.

Mandag ettermiddag, norsk tid, forteller sangstjernas talsperson til BBC at ordet kan brukes i ulike sammenhenger i USA, og at det aldri var meningen å såre noen.

Talspersonen legger til at låta vil bli spilt inn på nytt - uten å gi en eksakt dato på når dette vil skje.

- Frustrert og lei

Stormen mot Beyoncé kom bare noen uker etter at den amerikanske artisten Lizzo (34) fikk kritikk for å bruke det samme ordet i låta «GRRRLS». Det endte til slutt med at 34-åringen gikk ut og beklaget ordbruken.

- Det føles som et slag i ansiktet, sier Hannah Diviney til BBC om at ordet nå nok en gang blir brukt i populærkulturen.

PRIVAT: Beyoncé er kjent for å være privat av seg, men i anledning nyttårsaften delte hun bilder av tvillingene sine. Video: Beyoncé Vis mer

Diviney jobber for å bedre kårene for mennesker med nedsatt funksjonsevne.

- Jeg er frustrert og lei av at vi har denne diskusjonen igjen så kort tid etter at vi fikk en så meningsfull og progressiv tilbakemelding fra Lizzo, sier hun til BBC.

Beyoncé og teamet hennes har foreløpig ikke uttalt seg om saken.

- Fryktelig

BBC-korrespondent Nikki Fox kaller ordet «fryktelig». Hun har selv nedsatt funksjonsevne.

- Det er så irriterende, fordi det er så fengende. Men det er et fryktelig ord, sier hun til sin egen kringkaster, og fortsetter:

- Det er et ord vi aldri, aldri ville brukt i Storbritannia, selv om vi forstår at det noen ganger blir brukt annerledes i USA.

Fox påpeker at albumet har elleve forfattere, og at noen burde fanget opp ordet lenge før albumet ble sluppet, særlig sett i lys av stormen som oppsto rundt Lizzo tidligere i sommer.

Liknende kommentarer ble lagt igjen i sosiale medier da albumet ble sluppet på fredag. Ifølge BBC har mange lurt på hvorfor Beyoncé valgte å gi ut en sang med nøyaktig samme ord som i Lizzos låt.

Flere ønsker nå også en unnskyldning fra Beyoncé, og krever at hun endrer teksten på låta.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer