Får Solstad til å blekne

Akkurat som Thure Erik Lunds tidligere romaner, er «Grøftetildragelsesmysteriet» en roman helt utenom det vanlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Deler av denne boka likner en intellektuell heisekran som med sine luftige paradokser og steinharde resonnementer løfter og tynger på samme tid, svinger oss rundt og holder oss svevende i en konstant tilstand av svimmel tankeflukt. Andre deler likner et grovinnstilt treskeverk som spytter ut bannskap og råttenskap, slimete kroppsmetaforer og stinkende avfall i en stri strøm som etterlater oss i en oppløst tilstand av kvalmende ubehag.

Både kropp og hjerne, ånd og materie, er altså tilgodesett, uten at det er tale om noen sammenskrivning, men snarere om en overoppheting av de klassiske dualismene slik Lund reflekterer over dem i lys av vår artifisielle nåtidskultur, eller det han selv så malende kaller «den globale elektriske, narkomane ungdomsfråtsekultur som ustanselig kopulerer med den kjemisk industrielle kommunikasjonsteknologistruktur» hvis språklige motstykke er «dette pornografiske, perverse, amerikanske, fråtsemaniske, narkomane fittespråket, som sprer seg rundt om, som pest (...)».

Sitatet er typisk for uttrykksmåten i første del, «Åndsmennesket», som er formet som et langt essay der romanens hovedperson med det megetsigende navnet Tomas Olsen Myrbråten (merk initialene!) hamrer løs på all den svada vi daglig tutes ørene fulle av, med en aggressivitet og et oppkomme av språklige neologismer som gjør lesningen til en sann svir.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer