Får sparken etter å ha anmeldt piratfilm

Rekordtidlig lekkasje.

(Dagbladet.no): Hvordan skal anmeldere forholde seg til verk som har lekket til nettet?

Dilemmaet er stadig aktuelt. Når et verk er lagt ut på nettet uten opphavsmannens samtykke er det ulovlig å laste ned. Samtidig risikerer kritikere å bli fryktelig bakpå om man følger plate- eller filmselskapenes utgivelsesskjema slavisk. Fansen har jo ofte hørt en plate flere uker før det fysiske eksemplaret er å få få kjøpt.

Men å anmelde et produkt før det er ute på lovlig vis kan være risikabelt. I går fikk Fox News-anmelderen Roger Friedman sparken. Årsak? Han hadde anmeldt en piratkopiert versjon av den kommende storfilmen «Wolverine».

- Nulltoleranse
En uferdig kopi av «Wolverine» fant veien til nettet i forrige uke - en hel måned før den blir satt opp på kino i store deler av verden.

Distributør 20th Century Fox fortvilte over lekkasjen, og satte umiddelbart advokater på saken.

Da Friedman valgte å omtale verket, så sjefene i News Corporation (eierne av Fox) rødt.

- Roger Friedmans syn er på ingen måte i samsvar med synet til News Corporation. Vi har, i samsvar med 20th Century Fox, gått foran i kampen mot piratvirksomhet. Vi har nulltoleranse for enhver handling som fremmer slik virksomhet, heter det i en pressemelding fra selskapet ifølge ABC News.

I pressemeldingen bekreftes det at Friedman har fått sparken, og at anmeldelsen ble fjernet fra nettet så snart Fox News ble klar over problemstillingen.

Usikker på effekten
Anmeldelsen var ifølge New York Magazine svært positiv, men det var ingen formildende omstendighet.

«Wolverine» har blitt lastet ned drøyt 100 000 ganger siden lekkasjen, og det er knyttet stor spenning til om lekkasjen kommer til å skade filmens inntjeningsevne.

Analytiker Paul Dergarabedian i Hollywood.com sier til ABC News at han er usikker på effekten.

- Lekkasjen svekker Fox' evne til å markedsføre filmen som de vil. Samtidig er dette en uferdig versjon. Derfor kan det være en apetittvekker som gjør at folk ser den på nytt på det store lerretet, sier han.

Også i Norge har det vært tilløp til debatt om anmeldelser av piratkopierte produkter. Dagbladet gjør ikke dette, mens Robert Hoftun Gjestad i Aftenposten har tatt til orde for at forbrukernes hverdag må veie tyngre enn hensynet til plateselskapene.

Redaktør Audun Vinger har kritisert sistnevnte avis for dette:

- Ulovlig nedlasting er likevel det man skal forholde seg til, fordi «alle gjør det»? At Aftenposten flagger denne holdningen, og indirekte oppfordrer til ulovlig nedlastning, er kritikkverdig, skrev Vinger i dette motinnlegget.