Får sparken etter Robbie-flopp

Plateselskap må kutte 1,3 milliarder.

(Dagbladet.no): Plateselskapet EMI skal spare 1,3 milliarder kroner innen 2009. To av toppsjefene sier opp jobben med umiddelbar virkning.

Det skriver EMI Group Plc i en børsmelding, ifølge Washington Post.

- Enda en gang kaster selskapet seg ut i omstrukturering, til tross for forsikringer i høst om at forretningene gikk bra, sier Patrick Yau, analytiker ved Bridgewell Securities.

Måtte gå

Detaljene i spareplanene er ikke offentliggjort ennå, men det er liten tvil om at EMI må kvitte seg med flere ansatte.

To av toppsjefene har allerede gått - styreleder Alain Levy og styrenestleder David Munns. Levy startet for øvrig sin karriere i EMI Music med å kutte 1000 arbeidsplasser, ifølge NRK.

Aksjene i EMI falt umiddelbart med nærmere 10 prosent fredag morgen, da nyheten ble offentliggjort.

EMI skylder på sviktende salg før jul og svakere salg enn forventet av Robbie Williams\' «Rudebox» for at de nå blir tvunget til å spare. Selskapet betalte i sin tid Williams litt i overkant av 1 milliard kroner for at han skulle gi ut fire album, ifølge The Guardian. Det er bare 300 millioner kroner mindre enn selskapet nå må spare.

KOSTBAR FLOPP: Robbie Williams\' «Rudebox» har ikke vært den suksessen EMI hadde forventet. Nå tar selskapet - som i sin tid ga Williams 1 milliard kroner i forskudd - konsekvensene. Foto: SCANPIX/AP
KOSTBAR FLOPP: Robbie Williams\' «Rudebox» har ikke vært den suksessen EMI hadde forventet. Nå tar selskapet - som i sin tid ga Williams 1 milliard kroner i forskudd - konsekvensene. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Håper på digitalt salg

I meldingen lover EMI å satse mer på garantert lønnsomme prosjekter framover, og er optimistisk med tanke på framtida på grunn av forventet vekst i salget av digital musikk.

Det har lenge også vært snakk om at EMI er i ferd med å bli kjøpt opp, og selskapet avslo i høst et bud på i overkant av 38 kroner aksjen fra selskapet Permira. Med dagens fall er hver aksje i selskapet verdt drøyt 27 kroner. EMI er da verdt rundt 25 milliarder kroner totalt.

Det har lenge også vært snakk om en fusjon med Warner Music, og spekulasjonene om at samtalene rundt dette er i gang igjen får trolig fart nå.

EMI er verdens tredje største plateselskap etter Universal og Sony BMG, og har foruten Robbie Williams artister som Coldplay og Gorillaz i stallen. Selskapet har også en rik backkatalog, med platene til The Beatles som rosinen i pølsa. Plateselskapets norske avdeling gir ut artister som Sondre Lerche, Lene Marlin og Pleasure.

ALL YOU NEED IS CASH: EMI-kontoret i London annonserte i dag at to toppsjefer må gå.