Far steller hjemme

«Her bor vi. Faren min og jeg. Jeg bor her riktignok bare av og til, men faren min bor her hele tiden.» Siste nytt i pedagogisk barnelitteratur? Nei da, det er bare den nye IKEA-katalogen.

  • Glem Gro, glem Fosnes Hansen. IKEA 99 blir garantert en av høstens mest leste bøker. Nytt av året er det litterære tilsnittet. IKEA-katalogen debuterer som kollektivroman, i genren sex-and-shopping, med undertittel: «De beste øyeblikkene opplever du hjemme.»
  • Men hvem er det som er hjemme? Først og fremst er det far. Det lille hjerteknuserbarnet som snakker i første kapittel bor hos far, «riktignok bare av og til». Far er en moderne estet med stort sett hvite møbler. Derfor, får vi vite, «setter han pris på at trekket er behandlet med flekkavvisende middel». Selv den legendariske bokhylla «Billy» rommer nå bare hvite bøker. Pappa har enkeltseng med rent, hvitt sengetøy. I dette lille lykkebo bor også to gullfisker. De tilhører ironigenerasjonen og sier: «Vi er for unge til å bli sushi. Mat oss!»
  • En ung mann har dekket til gjester på kjøkkenet. Han holder kjøkkenhåndkleet avslappet foran seg. På gulvet sitter en mørk kvinneskikkelse som vi bare aner konturene av. Det skal vise seg at hun er den rene Imelda Marcos. «Hun har mer enn 70 par sko og synes man er en feiging om man trenger en oppskrift for å lage mat.» Mellom mannen og hans egenrådige skoelsker ligger en rufsete hund. Den heter Elskling. Trøste og bære. Far griper pepperkverna, koker og braser. Spenningen stiger: «Klokken er ti over seks. Gjestene kommer halv syv, og hun har ikke dusjet ennå...» Om parets intime liv får vi for øvrig vite at de har felles nattbordlampe («vi liker å krype sammen og lese»), men hver sin vaskeservant.
  • «I en sofa fra IKEA sitter far og denger mor», sang Ole Paus en gang. I dagens IKEA-sofaer hopper unger og bikkjer og pledd og puter i pur begeistring over å befinne seg hjemme . Å benytte IKEAs katalogordre - «ja, du kan faktisk kjøpe nesten hele innredningen din uten å gå utenfor døren!» - er så fantastisk gøy at det illustreres med en far som leker indianer med barna.
  • Men hvor er egentlig mor? I dusjen? Nei selvfølgelig: Hun jobber overtid på kontoret. Hjemme-kontoret. Skjønner?