Får strykkarakter

Norske skolebøker er for dårlige til å omtale homofili.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Av de 40 bøkene Utdanninsforbundet har vurdert for grunnskolen, får bare to godkjentstempel. I en av bok for norskfaget beskrives dagens ungdomslitteratur for eksempel slik:

«Forfatterne skriver om mobbing, pubertet, incest, udugelige foreldre, rasisme, homofili, usikre vennskapsforhold, men også om positive vennskapsforhold og gode foreldre».

Gjenkjennelse

Teksten er ledsaget av et bilde av asfaltvei der noen har sprayet «Bjørn er gay».

- Vi skjønner intensjonene, men dette blir for unyansert. Signalet som blir gitt her er at homofili utelukkende er noe negativt, sier Elisabeth Dahle fra Utdanningsforbundet til Dagbladet.no. Hun har sittet i juryen som har vurdert bøkene.

- Lærebøkene må gjerne synliggjøre det spenningsforholdet som finnes i forhold til de vanskene dagens unge har. Men temaet bør ikke ha et ensidig negativt fokus.

Bare ni av de 40 bøkene innenfor fagene norsk, KRL-faget, engelsk, samfunnskunnskap og naturfag behandler temaet homofili. Dette til tross for at Læreplanen pålegger samtlige fag å ta opp temaet i større eller mindre grad. Bøkene befinner seg på 4. til 10.klassetrinn innenfor fagene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.