-  Far var en «Deadhead»

TV 2s chatte-vert Christopher Smith-Petersen (39) er hippiebandet The Grateful Deads norske hemmelighet.

I dag er det ti år siden Jerry Garcia, frontfigur i kultbandet the Grateful Dead, døde. Christopher Smith-Petersen, som til daglig jobber i TV 2-programmet «Sonen», har hittil fortalt svært få om sin nære link til bandet. Han synes 10-årsjubileet for Garcias død er en fin anledning til å avsløre hemmeligheten. - Faren min er Robert Hunter, som var Garcias bestekompis og bandets faste låtskriver, sier Christopher til Dagbladet.

Trofast tilhenger

Christopher ble født i hippiegryta Palo Alto utenfor San Francisco i 1966. Da han var 1,5 år, flyttet han og moren Irene til Norge, og Christopher mistet mer eller mindre kontakten med faren. - Han er svært opptatt med å skape musikkhistorie og har lite tid til andre ting. Forrige gang jeg så ham, var for drøyt ti år siden under en konsert i New York. Men jeg har mer kontakt med bestemor, og det var ofte henne jeg ringte for å ordne med backstage-billetter, forteller han. Før han og moren forlot USA, rakk lille Christopher å delta på sin første Grateful Dead-konsert. Til sammen fikk han med seg hele 34 av kultgruppas konserter, før den ble oppløst da Garcia døde av hjerteinfarkt i 1995.

Magisk øyeblikk

- Det er vanskelig å forklare hva som er så stort med the Grateful Dead. De var et live-band uten like og improviserte og skapte magi på scenen, sier Christopher Smith-Petersen. Et av de sterkeste møtene med bandets vokalist og gitarist hadde Christopher da han besøkte faren i 1976. - Jeg var ti år, og the Grateful Dead skulle spille på the Orpheum i San Francisco. Mens Garcia satt og øvde, plasserte faren min meg inne på rommet hans. Der satt Garcia og spilte bare for meg. Det var et magisk øyeblikk, sier Christopher Smith-Petersen.

KJENT FAR: TV 2s chatte-vert Christopher Smith-Petersen tilbrakte sitt første år i California. På bildet er han sammen med far Robert Hunter som skrev låter i bandet the Grateful Dead.