-  Far var ikke tiltrukket av menn

Etterkommerne til Alf Prøysen er sjokkerte over påstandene fra biograf Ove Røsbak om at Prøysen ble tiltrukket av menn. De nekter for at det er sant.

Les Ove Røsbaks innlegg i Dagbladet

NITTEDAL (Dagbladet): I dagens debattartikkel i Dagbladet kommer Ove Røsbak med oppsiktsvekkende påstander om et av de største kulturelle ikoner Norge har. «Han hadde en dragning mot menn like sterkt som mot kvinner, en seksuell legning som var forbundet med den svarteste skam i hans levetid,» skriver Røsbak.

-  Stemmer ikke

Lillehamringen er en av Norges mest anerkjente Prøysen-kjennere, og ga i 1992 ut biografien «Præstvægen og sjustjerna» om visesangeren, komponisten og forfatteren Alf Prøysen, som levde fra 1914 til 1970. Han ville altså ha fylt 90 år i år.

I artikkelen skriver at Røsbak at han fikk full visshet om Prøysens seksuelle legning noen måneder før biografien kom ut i 1992, men at han valgte å ikke å ta det med i boka. «Jeg var redd det skulle gi boka et tyngdepunkt som ikke var der,» skriver han i dagens artikkel.

Dagbladet oppsøkte Alf Prøysens datter Elin hjemme i Nittedal i går. På vegne av familien benekter hun fullstendig påstandene fra Ove Røsbak. Hun fikk lese kronikken i går ettermiddag.

Sladder

-  Dette er nokså sterk kost å få servert, sier Elin Prøysen. I nabohuset bor Alf Prøysens 88 år gamle enke Else, men hun ønsket ikke å møte Dagbladet i går.

-  Vi har hørt at det vært noen små ymt av sladder om min far om dette. «Åssen var det nå med det vennskapet der?» og slike ting. Men du blir vant til å overhøre slikt. Det nytter ikke å forholde seg til løse rykter. Men jeg kan i alle fall si helt klart at min far ikke var tiltrukket av menn. Det er sterkt at Røsbak bruker «nær familie» som kilde, som han skriver. Verken jeg, broren min eller moren min er kilde til disse opplysningene.

-  Jeg forstår ikke hva han bygger dette på, sier Prøysen videre.

-  Visst var min far «ænsles». Han var ikke som de andre oppe på Hedmarken som ville drive med gardsarbeid og slikt. For en mann med forfatterambisjoner i det miljøet på den tida var det klart at du ble sett på som en raring.

Elin Prøysen mener det er å gå altfor langt å tolke Alf Prøysens egne tekster som et bevismateriale på at han også ble tiltrukket av menn.

-  Det er klart at du kan lese det du vil ut av tekstene. Slik er det med hvilken som helst tekst. Dessuten skal ikke tekster tolkes med bakgrunn i forfatterens biografi.

-  Røsbak viser til et brev fra Alf Prøysen der han snakker om å «ta av seg maska» og at han er så «trøtt av å spille den dere og ikke minst jeg selv har gjort meg til». Hvordan ser du på disse setningene?

-  Jeg mener det henspiller på at han ble satt i bås av mange. At det ikke var plass i offentligheten til den alvorlige delen av kunstneren, men bare gjøgleren. Det var litt av en hemsko, tror jeg. Men å gå fra det og til at min far hadde en homofil legning, er jo fullstendig meningsløst.

Nerveproblemer

-  Slike utsagn som han kommer med her, må også sees på bakgrunn av at han hadde en del nerveproblemer. Han følte seg alene midt blant alle innimellom. Men det er vel ikke en så merkelig følelse for en kunstner å ha?

På tross av tilbakevisningen fra familien Prøysen fastholder Ove Røsbak at opplysningene han går ut med i dag, er korrekte.

-  Dette bygger jeg på flere ulike kilder. Blant annet en telefonsamtale med Else Prøysen i mai 1992, der hun bekrefter at ektemannen hadde en dragning mot menn. Jeg har ellers snakket med flere i Alf Prøysens nære vennekrets og i familien på Rudshøgda - alle mennesker som sto ham nær. Jeg har også en hovedkilde jeg av ulike grunner ikke ønsker å fortelle noe om nå. Det jeg kan si, er at jeg til sammen har helt sikre kilder i saken.

-  Men det er et spørsmål som melder seg: Hvis du har visst dette siden 1992, hvorfor går du ut med saken akkurat nå?

-  Fordi det er en rekke mennesker som akkurat nå arbeider med Prøysen-materiale i anledning 90-årsdagen, og som på ulike vis kommer ut med materiale om ham i nær framtid. Jeg tenkte at det er bra at denne delen av historien Prøysen da kommer fra en som har god kjennskap til hans historie, og at det blir skikkelig presentert.

-  Jeg har hatt mange tanker siden 1992 om hvor riktig det er å tie om dette. Og jeg er kommet fram til at det ikke er riktig å tie lenger. Det er mye som har forandret seg i synet på seksuell legning, både siden han levde, og siden 1992. Jeg mener dette kan være med på å utvide vår forståelse av Alf Prøysen, sier Ove Røsbak.

SLÅR TILBAKE: - Min far var ikke tiltrukket av menn. Det er helt nytt for alle i vår familie, sier Elin Prøysen. Hun er datter av legenden Alf Prøysen.