- Far var ingen rasist

Thor Heyerdahl jr. frykter ikke at farens møte med Hitlers raseideolog vil ødelegge heltestatusen hans. Sønnen mener hele farens liv beviser hans antirasisme.

Les anmeldelsen av Ragnar Kam jr.s biografi om Thor Heyerdahl

-  Raseideologien er avskyelig. Og det mente min far også. Men han var et barn av sin tid, og ordbruken må man se på bakgrunn av det, sier Thor Heyerdahl jr.

Han har lest Ragnar Kvam jr.s biografi om Thor Heyerdahl, som lanseres i dag.

Hodeskalle

I Dagbladets utdrag i går kom det fram at Heyerdahl møtte Nazi-Tysklands fremste raseideolog Hans Günther i 1938 og forærte ham en hodeskalle. Konklusjonen til Ragnar Kvam er at Heyerdahl var politisk naiv.

Men samtidig stiller han spørsmål ved om «Heyerdahls mangel på motforestillinger mot Günther og hans virke også kan forklares med at han rent faktisk satte pris på det han i februar 1938 fikk oppleve av tysk mentalitet.»

Sønnen mener Kvams framstilling er korrekt, men avviser at faren dro med seg datidas holdninger videre i livet.

-  Utenfor sitt fagfelt røpet han en viss grad av naivitet. Det hang også sammen med at han bodde så mye i utlandet. Men han var samtidig meget bevisst. Han hadde en politisk oppfatning som samsvarer med Dagbladets redaksjonelle linje, sier Heyerdahl jr.

 FAR OG SØNN:  - Det må ikke skapes en myte om at min far var rasist. Han   var i høyeste grad en antirasist, sier Thor Heyerdahl jr. (bak) om sin far - her på Bygdøy i 1999. Foto: Bård Ek
FAR OG SØNN: - Det må ikke skapes en myte om at min far var rasist. Han var i høyeste grad en antirasist, sier Thor Heyerdahl jr. (bak) om sin far - her på Bygdøy i 1999. Foto: Bård Ek Vis mer

-  Hvordan?-  Uten å være sosialist var han nokså radikal. Han var en nær venn av både Mikhail Gorbatsjov og Fidel Castro. Min far var også kritisk til mye av den moderne konservatismen, slik den blant annet utspiller seg i USA, påpeker Heyerdahl. Han avviser at faren hadde det minste snev av nazisympatier.

Takk fra Churchill

-  Min far vokste opp i et polarisert hjem: Hans mor var meget anglofil og germanofob, mens hans far var anglofob og germanofil, uten å sympatisere med nazismen. Min far meldte seg frivillig til krigstjeneste nettopp for å drive tyskerne ut av Norge. Hans mor fikk en personlig hilsen fra Winston Churchill for den hjelp hun ga britiske fallskjermjegere under krigen. Og min far sto nærmest sin mor i politisk oppfatning.

-  Frykter du at opplysningen om Berlin-turen i 1938 gir din far en plett på rullebladet?

-  Nei. Min far beviste sin toleranse når det gjaldt ulike raser og folkeslag ved å ha med sju ulike etniske grupper på sine ekspedisjoner og seile med FN-flagget. Han hadde med seg både kullsvarte og kritthvite nettopp for å vise at vi er likeverdige. Når man siterer min far fra 30-tallet, må det forstås ut ifra hva som var gjengs oppfatning den gangen. Det må ikke skapes en myte om at min far var rasist. Han var i høyeste grad en antirasist, sier Heyerdahl.

-  På kornet

Han mener det aldri vil kunne skrives en bedre biografi om sin far enn den Kvam nå har begått.

-  Kvam har fått ubegrenset tilgang til familiens skriftlige materiale og intervjuet oss alle sammen grundig. Jeg mener Kvam tar min far på kornet. Og vi kjenner igjen hele vår barndom og oppvekst i boka, sier Thor Heyerdahl jr.