Får vi ansvarlige bedrifter?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SAMFUNNSANSVAR: Regjeringens stortingsmelding om norske bedrifters samfunnsansvar (CSR) er langt på vei ikke noe annet enn en redegjørelse for hva regjeringen legger i begrepet samfunnsansvar. Slik sett er dette en tam stortingsmelding, spesielt med tanke på den høye profilen og de lovnader regjeringen har gitt i forbindelse med arbeidet med meldingen.

Det var skapt store forventninger. Derfor er det forståelig at Amnesty International, Framtiden i våre hender og Kirkens Nødhjelp med flere kritiserer regjeringens stortingsmelding for å være visjonløs og utilstrekkelig.

Samtidig er det viktig å understreke at dette bare er en stortingsmelding, eller et såkalt «White Paper», som drøfter en problemstilling og rapporterer regjeringens holdninger og arbeid på området til Stortinget. Men dersom regjeringen mener alvor med stortingsmeldingen, bør det forventes langt mer enn politiske signaler når denne meldingen skal omsettes til praktisk handling. Samfunnsansvar kan neppe påtvinges norske virksomheter gjennom lover og regler, men strengere krav til rapportering kan være stimulere norske bedrifter til å ta ansvar. I Danmark ble slike krav innført gjennom et tillegg til regnskapslovgivningen for de største bedriftene. Det er det grunn til å tro at Stortinget vil be om det samme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.