SISTE RUNDE: Don Draper alias Jon Hamm er inne i det siste runden av TV-serien «Mad Men» Mandag 18. mai får vi svaret på hvordan det hele ender.Foto: AP/NTB Scanpix
SISTE RUNDE: Don Draper alias Jon Hamm er inne i det siste runden av TV-serien «Mad Men» Mandag 18. mai får vi svaret på hvordan det hele ender.Foto: AP/NTB ScanpixVis mer

Får vi en løsning på «gåten Don Draper»?

Den største fascinasjon ved det banebrytende tv-dramaet «Mad Men» har vært hovedpersonen, Don Draper. Når konklusjonen rulles ut i neste uke er det hvilken avklaring Drapers gåtefulle personlighet gis som har mest å si for hvordan avslutningen blir vurdert.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

«Folk forandrer seg egentlig ikke», sier hovedpersonen Don Draper i en sentral replikk i tv-serien «Mad Men», den genierklærte tidsreisen gjennom USAs 1960-tall. En av seriens mange ironier er at en ledende skikkelse innen reklamebransjen, en bransje som er avhengig av at folk forandrer seg, eller i det minste kan forandre vanene sine, selv personifiserer en manglende tro på menneskelig forandring, nærmest i eksistensiell forstand.

Ser vi på karaktergalleriet som helhet, så er det likevel heller slik at reklameskaperne i «Mad Men», på sin ferd gjennom et fortsatt mytebelagt tiår, 1960-tallet, har blitt så fascinerende nettopp fordi serien utforsker spennet mellom det som er uunngåelig, konstant og uforanderlig hos karakterene, og det som formes av de skiftende tidene. Her ligger spenningsfeltet. Dette er mulig i den moderne tv-serien, fordi noen av de gamle manus-rådene har blitt skrotet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99kr/mnd).
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn