Får vi en norsk tamilsak?

Tidlig på 1990-tallet rullet «Tamil-saken» i Danmark som endte med at Poul Schlüter måtte trekke seg som statsminister. Det direkte utgangspunktet for saken var en berostillelse i behandlingen av søknader om familiegjenforening fra tamilske flyktninger. Indirekte berørte den byråkratiets feilinformering av politikere gjennom tilbakeholdelse av fakta om situasjonen på Sri Lanka. Er det grunnlag for en «tamilsak» også i Norge?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Lørdag 31. oktober meldte Dagbladet at tamilske asylsøkere nå «gjemmer seg i panikk». Etter at søknader fra denne gruppen i en årrekke er blitt avslått uten at vedtakene er blitt iverksatt, mobiliserer den norske utlendingsforvaltningen igjen for å kaste tamilske asylsøkere fra Sri Lanka ut av Norge. Det er ikke første gangen. De av oss som har vært med en stund kjenner mønsteret fra 1987, 1990, 1992 og 1995. Vi vet hva som foregår nå: Interne notater skrives i Utlendingsdirektoratet, detaljerte retningslinjer avklares i møter med Justisdepartementet, kartlegging av tamilske bostedsadresser foretas av lokale politikammer, forhandlinger med srilankisk immigrasjon føres av forvaltningens utsendte medarbeidere på Sri Lanka. Knapt noen annen gruppe asylsøkere har utlendingsmyndighetenes arbeidsmaur ofret så mye tid og krefter på å holde ute fra Norge. Det paradoksale er at til tross for denne innsatsen har det kun lykkes å sende et fåtall - trolig mindre enn 50 - tamiler tilbake til hjemlandet siden de første søkte beskyttelse i Norge på begynnelsen av 1980-tallet. Hver gang har den politiske ledelse kommet til at belastningen - tross alt - ville være for stor, omfanget av krig og almen lidelse på Sri Lanka tatt i betraktning. Vil innsatsen betale seg denne gang?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer