Får vi endelig en god film om fotball?

Se traileren - døm selv.

(Dagbladet.no): Vi har håpet tidligere også, men fått alle drømmer om en god fotballfilm knust av ræl som «Goal!». Men nå - endelig - er vi helt sikre på at det er noe spennende på gang.

I videovinduet over kan du se den splitter nye traileren til «The Damned United», den halvsanne historien om den legendariske manageren Brian Cloughs dager som manager for Leeds United.

Om du er en som vanligvis slår over på filmkanaler når fotballen kommer, kan vi forsøke å overbevise deg til å lese videre ved å opplyse om at det er Peter Morgan («The Queen», «Frost Nixon») som står bak manus her. Og at det er Tony Blair/David Frost fra de to nevnte filmene, skuespiller Michael Sheen, som har hovedrollen som Brian Clough.

Katastrofen i Leeds
For deg som ikke vet hvem Brian Clough var, kan vi opplyse at vi her snakker om en av de største fotballpersonlighetene i England gjennom tidene.

Før han vant det som var å vinne med Nottingham Forest hadde han også suksess som manager for Derby, og han var såvidt innom Brighton. Dessuten hadde han et fullstendig katastrofalt opphold i Leeds, og det er her historien begynner.

Det kom som et sjokk på fotballverden da Clough takket ja til Leeds-jobben i juli 1974. Clough hadde hatt et iskaldt forhold til sin erkerival Don Revie, som sluttet som manager i Leeds for å ta over England, og han hadde flere ganger skjelt ut lagets spillere og spillestil (som han mente var så rå at den var ulovlig).

Så åpnet han også det første spillermøtet ved å fortelle at alle kunne kaste medaljene sine i søpla, fordi de ikke var vunnet på rettferdig måte.

Leeds-oppholdet til den eksentriske og tidvis alkoholiserte Clough varte bare i 44 dager. Det er denne historien som ble til David Peaces roman «The Damned United» i 2006, og som nå er filmatisert. Boka er for øvrig utropt til å være tidenes beste roman om sport av The Times

Motstand fra familien
Boka «The Damned United» var også kontroversiell. Den er skrevet i førsteperson, altså fra avdøde Cloughs synspunkt, og bruker virkelige personer i fullstendig oppdiktede hendelser.

Enka etter Clough, Barbara, har også erklært seg som innbitt motstander av både romanen og filmen.

Manusforfatter Peter Morgan lovet imidlertid at filmen kommer til å ha en litt mer hyggelig tone, da TimeOut dro på besøk på settet. 

- Det er sterke innslag av paranoia, selvforakt og alkoholisme i boka, men vi blir nok litt varmere. Men mot slutten vil det ikke være noen tvil om at karakteren på skjermen er plaget av indre demoner, sier Morgan.

«The Damned United» har foreløpig ikke fått noen norsk utgivelsesdato.

 

Får vi endelig en god film om fotball?