Får viljen sin

I går feiret Ane Dahl Torp premieren på sin største teaterrolle så langt. I dag kan hun feire Trond Giskes krav om 40 prosent kvinnelige hovedroller innen tre år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært knyttet stor spenning til om Trond Giske ville følge Einarssonutvalgets omdiskuterte forslag om kjønnskvotering i filmbransjen. Dagbladet kan avsløre at kulturministeren følger rådet fra Ane Dahl Torp og de andre medlemmene i utvalget, når han i dag presenterer den endelige filmmeldinga.

-  Målet er minst 40 prosent kvinner i nøkkelposisjonene regi, manus, produsent og hovedrolle innen 2010, sier han.

Har en plan

I perioden 2001 til 2005 stakk menn av med 80 prosent av statlige filmmidler, mens kvinner måtte nøye seg med 20 prosent.

-  Kvinner og menn må ha like muligheter til å lage film. Når menn står bak mesteparten av norsk film, går vi glipp av mange gode filmer fra kvinner. Det må vi gjøre noe med, for publikums skyld, sier Giske.

Han har en plan for hvordan andelen kvinnelige regissører, manusforfattere og produsenter skal øke. Målet om 40 prosent kvinnelige hovedroller er han ikke like sikker på hvordan bransjen bør nærme seg.

Grønt lys fra Giske

-  Det er vanskelig å finne gode virkemidler for å nå målsettingen flere kvinnelige hovedroller. For det første er det vanskelig å definere hva som er en hovedrolle. Dessuten må vi vokte oss for å blande oss for mye i filmskapernes kunstneriske valg, sier han.

<strong><b>BLOMSTER OG HANDLING:</strong></b> Etter premiereforestillingen i går mottok Ane Dahl Torp gratulasjoner fra kulturminister Trond Giske. Og de blir fulgt opp av politisk handling. Foto: BJØRN LANGSEM
BLOMSTER OG HANDLING: Etter premiereforestillingen i går mottok Ane Dahl Torp gratulasjoner fra kulturminister Trond Giske. Og de blir fulgt opp av politisk handling. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

I stortingsmeldinga, som legges fram i dag, gir Giske grønt lys for kjønnskvotering i mentor- og talentutviklingsordninger og for tildeling av arbeidsstipender. Minst 40 prosent av midlene skal gå til kvinner.

Ny pakkeordning

Han krever også kvotering i en ny pakkefinansieringsordning som presenteres i dag.

Ordningen går ut på at konstellasjoner av filmskapere og produsenter ikke bare søker om midler til én, men tre filmer og får støtte deretter. I sistnevnte ordning kreves det ikke 40 prosent kvinnelige hovedroller, men minst 40 prosent kvinner i nøkkelposisjonene regi, produsent og manus.

-  Når halvparten av regissørene, manusforfatterne og produsentene er kvinner, regner jeg med at kjønnsbalansen på skuespillersida også vil jevne seg ut. Det er naturlig at kvinnelige manusforfattere skriver kvinner inn i hovedrollene, sier Giske.

Plass til begge kjønn

Foreløpig rører han ikke Norsk Filmfonds tilskuddsordninger.

-  Vi prøver gulrota før pisken. Hvis målet om likestilling ikke er nådd i 2010, vil vi gå inn for ytterligere kvotering. Da er det naturlig å se på tilskuddsordningene, sier Giske.

Nå blir kulturministeren helt sikkert populær blant kvinnene, men blir han like populær blant mennene i bransjen?

-  Hvis filmbudsjettet ble kutta eller var stabilt, ville jeg forstått de mannlige filmskapernes bekymring. Men vi har økt filmbudsjettet, og det er plass til flere kvinner, uten at vi behøver å skyve mennene ut i kulda, sier Giske.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer