Farahs utblåsning skaper debatt

Kokkvold: Han har noen presise formuleringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I dagens utgave av Ny Tid fyrer Ali Farah løs mot ambulansesjåfør Erik Schjenken i en kronikk.

Under tittelen «Slik jeg ser det» trekker han også paralleller til det vestlige samfunnet og behandlingen av afrikanere og asiater fra kolonitiden og fram til i dag.

«Dere lever som grever her. (..) Det er sant at også noen svarte lever slik (...) Men sett i forhold til folketallet lever dere relativt sett urimelig grådig, sett i verdensmålestokk», skriver Farah blant annet.

Kronikken er adressert til Schjenken, en av de to ambulansesjåførene som valgte å ikke ta ham med fra Sofienbergparken i fjor.

- Kategorisk og uklar

I etterkant har debatten løpt i på nettet. Mange mener både Farah og Ny Tid burde ha tenkt seg om flere ganger. Sosialantropolog Inger Lise Lien sier til Klassekampen at hun mener Ny Tid burde ha beskyttet ham mot seg selv.

- Jeg mener ikke at de burde latt være å trykke kronikken. Men de burde ha spurt ham om det virkelig var dette han mente, utdyper hun overfor Dagbladet.no.

-  Kronikken er så kategorisk og uklar. Han gjør det samme overfor Schjenken som man ikke ønsker at hvite skal gjøre med svarte. Det vil si å behandle dem som en masse. Farah har vært utsatt for stor urettferdighet. Men dette blir en overreaksjon, sier hun.

SKREV KRONIKK: I en kronikk i dagens utgave av Ny Tid svarer Ali Farah på artikkelen i forrige ukes A-magasinet, hvor ambulansesjåføren som ikke tok ham med fra Sofienbergparken uttaler seg. Foto: TORBJØRN GRØNNING
SKREV KRONIKK: I en kronikk i dagens utgave av Ny Tid svarer Ali Farah på artikkelen i forrige ukes A-magasinet, hvor ambulansesjåføren som ikke tok ham med fra Sofienbergparken uttaler seg. Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer

- Stammer fra koloni-tiden

Ali Farahs samboer Kohinoor Nordberg sier til Dagbladet.no at han selvfølgelig ikke mener å legge hele kolonialiseringens ansvar på Schjenken.

- Han mener derimot at den oppførselen Schjenken viste i parken er oppførsel som stammer fra kolonitiden. Så lenge Ali og mange andre må betale prisen for hva historien har gitt, må alle sammen ta et ansvar for det. Og det mener vi at Schjenken ikke tok den dagen, sier Nordberg. 

Hun sier at Ali Farah er sliten, og ikke selv ønsker å kommentere kronikken ytterligere.

Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, forsvarer både kronikken og avgjørelsen om å trykke den.

- Farah gir uttrykk for sine frustrasjoner, og det mener jeg har bør få lov til å gjøre. Jeg mener det er riktig at en redaksjon gir ham spalteplass til dette sinnet. Han har også noen presise formuleringer om den hvite manns ansvar og historie. Jeg tror han gir uttrykk for det mange føler, mener Kokkvold.

Sterk kost

Ny Tid-redaktør Dag Herbjørnsrud peker på at Farahs kronikk var et svar til et åtte siders intervju med Erik Schjenken i A-magasinet.

Farahs utblåsning skaper debatt

- Der får den ene parten presentert sin versjon redaksjonelt, noe vi i begrenset grad har gjort det siste året. Istedenfor har vi her mottatt et leserinnlegg fra Farah, som svar på A-magasinets framstilling, og setter det på trykk, siden han vel ikke har kommet til orde i skriftlig form i andre aviser.

- Ali Farah har selv blitt beskyldt for å være rasistisk i denne kronikken?

- Det er en fortolkning. Rasisme er noe vi tar sterkt avstand fra i Ny Tid. Jeg har forståelse for at dette er sterk kost for majoritetsnordmenn. Men vi har lenge vært en åpen råk for frimodige ytringer, og jeg finner det problematisk å skulle sensurere en kronikk fordi vi finner noe vi ikke liker, sier Herbjørnsrud.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer