DEBATT

FARC har oppført seg som alt annet enn de forsvarsløses forsvarer

FARC og regjeringen i Colombia underskrev fredsavtale.

FEIRET I GÅR: Kolombianere feiret i går fredsavtalen mellom FARC og den kolombianske regjeringen i hovedstaden Bogota med ballonger som formet ordet paz (fred).
 Foto: NTB Scanpix
FEIRET I GÅR: Kolombianere feiret i går fredsavtalen mellom FARC og den kolombianske regjeringen i hovedstaden Bogota med ballonger som formet ordet paz (fred). Foto: NTB Scanpix

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Fredsavtalen mellom FARC og kolombianske myndigheter, underskrevet natt til i går, markerer slutten på en mer enn 50 år lang konflikt. Hvorfor har borgerkrigen i Colombia vart så lenge?

Latin-Amerika pleide å være en region med mye konflikt. Så nylig som på slutten av 80-tallet var rundt 15 prosent av land i regionen i konflikt. Disse inkluderte langvarige og meget voldelige konflikter som borgerkrigene i Guatemala og El Salvador. Alle disse krigene er avsluttet, og Colombia er nå det eneste landet i regionen som fremdeles er i krig.

Konflikten mellom FARC og kolombianske myndigheter har røtter tilbake til konflikten mellom det liberale og konservative partiet på 50-tallet, den såkalte la violencia. Den endte med at de liberale og konservative ganske enkelt ble enige om å la makten gå på omgang mellom de to. De bygget et ekskluderende politisk system hvor nye partier eller andre stemmer ikke hadde tilgang.

Konsentrert politisk makt førte, som alltid, til konsentrert økonomisk makt. På slutten av 70-tallet eide fem prosent av befolkningen mellom 70 og 80 prosent av alt jordbruksland. Sentrale myndigheter investerte lite eller ingenting i Colombias rurale områder, som var, og i stor grad fremdeles er, preget av fattigdom og nød.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer