MÅ VISE POLITISK LEDERSKAP: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.
MÅ VISE POLITISK LEDERSKAP: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.Vis mer

Fare for fiasko

En ny kommunereform vil være politisk umulig i flere tiår framover. 

Meninger

Kommunereformen er regjeringen Solbergs store prestisjeprosjekt, «superminister» Jan Tore Sanner skal tegne norgeskartet på nytt. Han har satt i gang omfattende prosesser. Samtlige kommuner har de siste månedene investert millioner av arbeidstimer, energi og ressurser på den store nabopraten. Det koster milliarder. Innen 1. juli skal kommunene melde tilbake om de ønsker å slå seg sammen med noen andre. De har dårlig tid, samarbeidserklæringen mellom regjeringen, KrF og Venstre slo fast at de nødvendige vedtak for en kommunereform skal fattes i denne stortingsperioden. I hastverket har mye gått galt.

Allerede da hun var kommunal- og regionalminister, fristet Erna Solberg med økonomiske gulrøtter for å få kommuner til å slå seg sammen. Få beit på. Som statsminister skal hun overbevise kommunene ved å tilby dem mer makt, penger og større oppgaver. Men både oppgavefordelingen og inntektssystemet kom for seint på plass.

Det har derfor vært svært vanskelig for innbyggerne å sette seg inn i hva kommunene framover vil få av oppgaver og inntekter. Budskapet om den økonomiske kostnaden ved å stå alene har ikke nådd fram og har derfor i realiteten ikke hatt særlig innvirkning på prosessene i kommunene. I tillegg har mange kommuner inngått flere motstridende intensjonsavtaler om sammenslåing, slik at det har vært vanskelig å vite hva man egentlig har tatt stilling til. Store ambisjoner har så langt fislet ut i et utall innbyggerundersøkelser og folkeavstemninger med labert oppmøte, metodiske utfordringer og gitt resultat: I flertallet av kommunene viser folkeavstemningene nei til sammenslåing.

Ender reformen i bare noen få titalls færre kommuner, er kostnaden skandaløs - i kroner, innsats og vilje. En ny kommunereform vil være politisk umulig i flere tiår framover. Prestisjeprosjektet står i fare for å bli en fiasko, men prosessen er ennå ikke avsluttet. Når kommunestyrene avgir sine svar 1. juli, kan de vanskelig se bort fra de mange negative folkeavstemningene. Men fylkesmennenes oppdrag er uendret, de skal tegne kartet etter hva de mener er funksjonelle bo- og arbeidsregioner. Fylkesmennene kan komme med nye forslag, slik at mange kommuner må ta opp igjen nabopratene og forhandle videre utover høsten. Sanner har manet lokalpolitikerne til å vise politisk lederskap. Nå er det fylkesmennene og regjeringens tur til å vise det samme.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.