LEDER

Fare for fiasko

En ny kommunereform vil være politisk umulig i flere tiår framover. 

MÅ VISE POLITISK LEDERSKAP: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.
MÅ VISE POLITISK LEDERSKAP: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Kommunereformen er regjeringen Solbergs store prestisjeprosjekt, «superminister» Jan Tore Sanner skal tegne norgeskartet på nytt. Han har satt i gang omfattende prosesser. Samtlige kommuner har de siste månedene investert millioner av arbeidstimer, energi og ressurser på den store nabopraten. Det koster milliarder. Innen 1. juli skal kommunene melde tilbake om de ønsker å slå seg sammen med noen andre. De har dårlig tid, samarbeidserklæringen mellom regjeringen, KrF og Venstre slo fast at de nødvendige vedtak for en kommunereform skal fattes i denne stortingsperioden. I hastverket har mye gått galt.

Allerede da hun var kommunal- og regionalminister, fristet Erna Solberg med økonomiske gulrøtter for å få kommuner til å slå seg sammen. Få beit på. Som statsminister skal hun overbevise kommunene ved å tilby dem mer makt, penger og større oppgaver. Men både oppgavefordelingen og inntektssystemet kom for seint på plass.

Det har derfor vært svært vanskelig for innbyggerne å sette seg inn i hva kommunene framover vil få av oppgaver og inntekter. Budskapet om den økonomiske kostnaden ved å stå alene har ikke nådd fram og har derfor i realiteten ikke hatt særlig innvirkning på prosessene i kommunene. I tillegg har mange kommuner inngått flere motstridende intensjonsavtaler om sammenslåing, slik at det har vært vanskelig å vite hva man egentlig har tatt stilling til. Store ambisjoner har så langt fislet ut i et utall innbyggerundersøkelser og folkeavstemninger med labert oppmøte, metodiske utfordringer og gitt resultat: I flertallet av kommunene viser folkeavstemningene nei til sammenslåing.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer