LEDER

Leder: Nord-Korea

Fare for frontkollisjon på Korea-halvøya

Det er på tide å erkjenne av situasjonen er prekær.

PÅ FEIL KURS: Kim Jong-un beundrer de "akrobatiske" rakettene.
PÅ FEIL KURS: Kim Jong-un beundrer de "akrobatiske" rakettene. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Sikkerhetsrådet i FN fordømte natt til i går Nord-Koreas siste oppskyting av ballistiske raketter og advarte samtidig om at testene øker risikoen for et regionalt våpenkappløp i Øst-Asia. Også Kina stemte for den sterke resolusjonen. Men i går gikk Kinas utenriksminister Wang Yi enda lenger i sine advarsler. Han uttalte at spenningen mellom Nord- og Sør-Korea nå er som to akselererende tog som kjører rett mot hverandre uten at noen er villige til å skifte kurs. Er de to sidene virkelig klare for en frontkollisjon, spurte utenriksministeren, som også tilbød seg å legge til rette for forhandlinger mellom partene. Forslaget er like enkelt som det er umulig: Nord-Korea legger atom- og rakettprogrammer på is mot at Sør-Korea og USA dropper den felles militærøvelsen som pågår akkurat nå.

Den årlige fellesøvelsen startet i forrige uke, og Nord-Korea tolker den som en øvelse i invasjon. Landet svarer med å demonstrere sin økende missilkompetanse og skyter opp fire raketter som lander i havet innenfor Japans økonomiske sone. Kim Jong-un ser på utbyggingen av atom- og rakettforsvaret som et nødvendig vern mot USAs «imperialistiske aggresjon» i regionen. I begeistring over siste oppskyting omtalte han rakettene «akrobatiske kropper som flyr i formasjon». I Japan, Sør-Korea, USA og resten av verden er begeistringen nok ikke like stor.

USA har svart på oppskytingen med å framskynde utplasseringen av rakettskjoldet THAAD i Sør-Korea. Det har ikke gjort spenningen i området mindre. Kina ser på THAAD som mer enn et rakettskjold; snarere et spionsystem som kan overvåke alle Kinas militære bevegelser i området. Kina har truet med å svare på utplasseringen. I første omgang ved å boikotte sørkoreanske varer og forretninger i Kina, men i trusselen ligger det også militære undertoner. Riktignok har Kina skjerpet sanksjonene mot Nord-Korea ved å stanse importen av kull fra landet, men Kina ønsker ikke noe sammenbrudd i landet og vil framfor alt forhindre at USA kommer altfor nær egen dørstokk.

Etterretningskilder i USA og Sør-Korea har anslått at Kim Jong-un er omtrent fire år fra å kunne framstille et atomkrigshode lite nok til å kunne plasseres på en langdistanserakett. Andre mener at det i høyden er snakk om to år. Uansett er det på tide å erkjenne at situasjonen er prekær, og at alle krefter må settes inn på å finne en diplomatisk løsning. Neste uke kommer USAs nye utenriksminister Rex Tillerson på besøk til Sør-Korea, Kina og Japan. Det er å håpe at han har andre forslag til løsninger enn militære trusler.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer