LEDER

Leder: Nord-Korea

Fare for frontkollisjon på Korea-halvøya

Det er på tide å erkjenne av situasjonen er prekær.

PÅ FEIL KURS: Kim Jong-un beundrer de "akrobatiske" rakettene.
PÅ FEIL KURS: Kim Jong-un beundrer de "akrobatiske" rakettene. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Sikkerhetsrådet i FN fordømte natt til i går Nord-Koreas siste oppskyting av ballistiske raketter og advarte samtidig om at testene øker risikoen for et regionalt våpenkappløp i Øst-Asia. Også Kina stemte for den sterke resolusjonen. Men i går gikk Kinas utenriksminister Wang Yi enda lenger i sine advarsler. Han uttalte at spenningen mellom Nord- og Sør-Korea nå er som to akselererende tog som kjører rett mot hverandre uten at noen er villige til å skifte kurs. Er de to sidene virkelig klare for en frontkollisjon, spurte utenriksministeren, som også tilbød seg å legge til rette for forhandlinger mellom partene. Forslaget er like enkelt som det er umulig: Nord-Korea legger atom- og rakettprogrammer på is mot at Sør-Korea og USA dropper den felles militærøvelsen som pågår akkurat nå.

Den årlige fellesøvelsen startet i forrige uke, og Nord-Korea tolker den som en øvelse i invasjon. Landet svarer med å demonstrere sin økende missilkompetanse og skyter opp fire raketter som lander i havet innenfor Japans økonomiske sone. Kim Jong-un ser på utbyggingen av atom- og rakettforsvaret som et nødvendig vern mot USAs «imperialistiske aggresjon» i regionen. I begeistring over siste oppskyting omtalte han rakettene «akrobatiske kropper som flyr i formasjon». I Japan, Sør-Korea, USA og resten av verden er begeistringen nok ikke like stor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer