LEDER

Politireformen:

Fare for liv og helse

For voldsutsatte er situasjonen prekær.

ANSVARLIG: Situasjonen nå står i sterk kontrast til intensjonene bak den såkalte «Nærpolitireformen» og regjeringens uttrykte ambisjon om å styrke arbeidet mot vold i nære relasjoner. Justisminister Tor Mikkel Wara er politiets øverste leder. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
ANSVARLIG: Situasjonen nå står i sterk kontrast til intensjonene bak den såkalte «Nærpolitireformen» og regjeringens uttrykte ambisjon om å styrke arbeidet mot vold i nære relasjoner. Justisminister Tor Mikkel Wara er politiets øverste leder. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Et ungt barn måtte i fjor holdes hjemme fra skolen, fordi et familiemedlem stadig oppsøkte barnet der for å presse og manipulere. Oslo krisesenter forsøkte å hjelpe familien med å skaffe besøksforbud, gjennom sitt årelange tette samarbeid med politiet. Det fikk de ikke. Saken var en av mange årsaker til at daglig leder Inger-Lise Larsen gikk offentlig ut og ropte «alarm» om politireformen. Situasjonen setter «liv i fare», sa hun til VG. Et år seinere gjør Krisesentersekretariatet det samme - på vegne av krisesentre landet rundt.

Krisesentrene har i mange år samarbeidet svært godt med politiet, den etaten som henviser flest brukere til sentrene. Mange sentre opplever at samarbeidet ble dramatisk forverret ved oppstarten av politireformen.

I 2017 fikk krisesentrene markant færre henvendelser fra politiet, og de opplevde at både prioriteringen av og kunnskapen om vold i nære relasjoner falt betydelig ved omorganiseringen av de ulike politidistriktene. Det har blitt mer utfordrende å skaffe besøksforbud og voldsalarm, og det tar mye lengre tid enn før å vurdere beskyttelsestiltak etter kode 6 og 7 - altså «fortrolig» eller «strengt fortrolig» adresse. Krisesentersekretariatet forteller at politiet enkelte steder har sagt til brukerne deres at «mobiltelefon er like bra som voldsalarm».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer