Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Brudd i lønnsforhandlingene hos NRK

Fare for NRK-storstreik: - Ikke et mål å ramme 17. mai-sendingene

Alle NJs journalister hos NRK kan tas ut i streik.

FARE FOR STREIK: Dersom Norsk Journalistlag og LO Stat ikke kommer til enighet hos Riksmegleren på mandag, tas omlag 2300 ansatte ved NRK ut til streik, noe som kan påvirke sendeprogrammet til NRK. Blant annet kan NRKs 17.mai-sendinger komme til å bli berørt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
FARE FOR STREIK: Dersom Norsk Journalistlag og LO Stat ikke kommer til enighet hos Riksmegleren på mandag, tas omlag 2300 ansatte ved NRK ut til streik, noe som kan påvirke sendeprogrammet til NRK. Blant annet kan NRKs 17.mai-sendinger komme til å bli berørt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Samtlige av Norsk Journalistlags journalister kan bli tatt ut i streik fra midnatt mandag 15. mai. I tillegg kan 614 medlemmer av LO Stat også bli tatt ut i streik.

Det betyr at omlag 2300 NRK-ansatte ikke møter på jobb tirsdag, om den planlagte meklingen bryter sammen. NRK har omlag 3500 ansatte totalt, opplyser de på sine hjemmesider.

Frist tirsdag midnatt

- Vi har valgt å ta ut alle NJ-medlemmene fra første dag. Det er over 1700 journalister. Når du tar ut alle de som produserer og publiserer journalistikk i NRK skal det godt gjøres at det ikke merkes for publikum, sier Hege Iren Frantzen, som er leder i Norsk Journalistlag, til Dagbladet.

- Nå møter vi Riksmegleren på mandag, og forsøker å finne en løsning sammen med motparten. Fristen er ved midnatt, natt til tirsdag. Det er det vi har fokus på nå, sier Frantzen.

Dersom meklingen ikke skulle vinne fram, er det nærmeste store tv-arrangementet NRKs 17. mai-dekning.

- Det er ikke et mål i seg selv å hindre sendingene på 17. mai. Samtidig er det viktig for oss å være klar til å kunne gå ut i konflikt hvis man ikke blir enig. Det vil jeg si at vi er. Vi i Norsk Journalistlag opplever kravene våre som viktige, og det er stor vilje for å kjempe for dem ute hos medlemmene våre, sier hun.

- Viktige krav

Uenigheten går blant annet ut på en kompetanseparagraf, som fagforbundene ønsker for sine medlemmer for å sikre at de får den kompetansehevingen de trenger for å kunne fortsette i arbeidet sitt. De ønsker også sikrere kontrakter og bedre lønn for sine medlemmer.

- Dette kravet er veldig viktig for våre medlemmer. Vi kommer også til å være tydelige på det når vi møter Riksmekleren, og NRK er også kjent med at muligheten til å sikre medlemmene kompetanseheving er viktig for oss, sier Frantzen, og fortsetter:

- Økonomi er også svært viktig, og våre medlemmer mener det er feil at de skal ha en lønn som hverken holder følge med resten av bransjen eller er på nivå med de andre store mediebedriftene i landet. Det er våre medlemmer veldig tydelige på.

NRK kan foreløpig ikke si noe om hvilke programtilbud som kan bli rammet av en eventuell streik, eller hvordan de da vil løse dekningen av 17. mai.

- Nå er utgangspunktet at vi skal til mekler med mål og ønske om å komme til enighet. I hvilken grad tilbudet til publikum blir rammet, er avhengig av hvor mange som tas ut i streik. Vi er jo i mekling med flere foreninger og det er alltid en mulighet for å enes med noen, om ikke alle, sier Olav Nyhus, juridisk direktør i NRK til Dagbladet.

- Avventer

- Vi må derfor avvente meklingen før vi kan si noe nærmere om konsekvensene av en eventuell streik. For øyeblikket har jeg ikke annet å si, enn at vi håper å komme til enighet. For oss må resultatet i så fall ligge innenfor den økonomiske rammen som er fastsatt i samfunnet for øvrig, sier han, og legger til:

- Skulle det ikke skje, må vi se på det da. Det er klart at hvis vi ikke kommer til enighet, så vil tilbudet vårt bli påvirket av det.

Det er Norsk Journalistlag, Norsk Tjenestemannslag og Musikernes Fellesorganisasjon som ikke er kommet til enighet med NRK. LO Stat mekler på vegne av Norsk Tjenestemannslag og Musikernes Fellesorganisasjon. Norsk Journalistlag mekler samtidig for sine medlemmer.

NRK-meklingen starter mandag hos Riksmekleren. Fristen for å komme til enighet er midnatt, natt til tirsdag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media