SKAL UT PÅ TUR: Til helgen besøker kong Harald og Dronning Sonja Tromsø. De kan, i likhet med da dette bildet ble tatt i mai, risikere å måtte ta fram paraplyer under besøket i Troms-byen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SKAL UT PÅ TUR: Til helgen besøker kong Harald og Dronning Sonja Tromsø. De kan, i likhet med da dette bildet ble tatt i mai, risikere å måtte ta fram paraplyer under besøket i Troms-byen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Fare for våt start på kongeparets jubileumsreise

Verken kongeparet eller opp mot 6.000 løpere i Midnight Sun Marathon er sikret skyfri himmel i helgen. Det er fare for regn og liten sjanse for midnattssol i Tromsø lørdag.

Kongeparet innleder jubileumsreisen som markerer 25 år på tronen med hagefest, folkefest og barneløpet Labb og Line som innleder lørdagens løperfest i Tromsø. Meteorologenes prognose tilsier at det kan bli en våt affære. Sannsynligheten for regn er 70 prosent.

Kaldt

– Det blir i alle fall ikke knallvær. Nordavinden gjør det relativt kjølig på lørdag med muligheter for nedbør. Nedbørsfaren er avtagende utover kvelden, men jeg tror ikke maratonløperne som springer om kvelden, vil oppleve sol. De vil nok få det kaldt, kanskje under ti grader når du nærmer deg midnatt, sier vakthavende meteorolog John Smits ved Meteorologisk institutt, til NTB.

FUKTIG VÆR: Kongeparet kan risikere nedbør når de besøker Tromsø i helgen. Her er Nordens Paris avbildet ved en annen gråværsanledning. Foto: Jens Sølvberg / Samfoto / NTB Scanpix
FUKTIG VÆR: Kongeparet kan risikere nedbør når de besøker Tromsø i helgen. Her er Nordens Paris avbildet ved en annen gråværsanledning. Foto: Jens Sølvberg / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer

Mange får regn

Tromsø-været føyer seg inn i et bilde der store deler av landet må regne med å oppleve nedbør i helgen. Og i nord blir det forholdsvis kaldt.

– Hele landet fra Dovre og nordover er preget av en nordlig luftstrøm som er kjølig og gir perioder med regn. Lenger sør i landet er det litt mer ymse. Det kan bli perioder med sol enkelte steder på lørdag. Men mot kvelden kommer det et nedbørsområde på Vestlandet som brer seg østover og kan gi regn også på Østlandet mot kvelden, sier Smits.

Best i sør

På Sørlandet ned mot Lindesnes kan det i tillegg bli mye vind opp mot stiv kuling. Nordavindstrekket vil også prege været søndag.

– Men det ser ut til at nedbøren dabber av etter hvert. Lenger sør ser det ut som om Vestlandet og Sørlandet vil dra av gårde med det beste søndagsværet. Det finnes unntak, men de fleste steder i Sør-Norge vil få nedbør en eller flere ganger i løpet av helga, sier Smits.

Trøsten er at regnværet ikke blir langvarig noe sted. I begynnelsen av neste uke vil det bli varmere de fleste steder i landet. Men dette er forbigående. De store sommertemperaturene er ikke ventet før etter torsdag som er sankthansaften.

(NTB)