Fare på ferde

Dommen mot advokat Sigurd Klomsæt er urovekkende lesning. Beretningen om politiets kildejakt er skammelig.

TVILSOMT: Politiet fikk utlevert trafikkdata som viste omfanget av telefonsamtaler mellom Klomsæt (bildet) og en journalist. «Ut fra dette ualminnelige grepet, altså bruk av teledata for å finne ut hvem som er kilde for en sak i pressen, skulle man tro at vår felles sikkerhet sto på spill. Det gjorde det ikke», skriver kronikkforfatterne. Foto: NTB Scanpix
TVILSOMT: Politiet fikk utlevert trafikkdata som viste omfanget av telefonsamtaler mellom Klomsæt (bildet) og en journalist. «Ut fra dette ualminnelige grepet, altså bruk av teledata for å finne ut hvem som er kilde for en sak i pressen, skulle man tro at vår felles sikkerhet sto på spill. Det gjorde det ikke», skriver kronikkforfatterne. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Du burde lese dette avsnittet fra den nylig avsagte dommen i Borgarting lagmannsrett, for å få et innblikk i hvordan det tar seg ut når politiet jakter på pressens kilder:

Den 3. februar 2012 hadde Selvik og Klomsæt en kort samtale kl. 08.27. Deretter sendte Selvik én SMS og forsøkte å ringe tre ganger fram til kl. 13.05, men ble koplet videre til telefonsvar. Kl. 13.07 ringte Klomsæt tilbake og samtalen varte i overkant av 3 ½ minutt.

Kl. 13.49 ringte Selvik til Klomsæt. Samtalen varte 13 sekunder. Ved totiden sendte Selvik tre SMS-er til Klomsæt. Klomsæt sendte fire minutter seinere en SMS til Selvik, som umiddelbart ringte Klomsæt. Samtalen varte noe over ett minutt. Selvik ringte deretter til Klomsæts advokatfullmektig kl. 14.11, og samtalen varte i 51 sekunder. Ca. en halvtime seinere, kl. 14.46, ringte fullmektigen tilbake til Selvik. Denne samtalen varte i 41 sekunder.

Årsaken til at politiet fikk utlevert trafikkdata om telefonsamtaler mellom advokat Klomsæt og nevnte Geir Selvik (som da jobbet for NRK) vil man anta er av stor nasjonal betydning. Ut fra dette ualminnelige grepet, altså bruk av teledata for å finne ut hvem som er kilde for en sak i pressen, skulle man tro at vår felles sikkerhet sto på spill.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer