Farefulle bakker

NRK1s «Brennpunkt» rettet i går søkelyset mot et problem som så å si står for døra nå snaue fjorten dager før påsken begynner: sikkerheten i alpinbakkene. Spesielt med henblikk på den motoriserte ferdsel som foregår i bakkene mens de er åpne og alpinistene suser nedover. Man skal ikke ha vært mange ganger i Trysil eller på Geilo for selv å ha observert snøscootere og preppekjøretøy kjøre sikksakk oppover mellom slalåmkjørere på vei ned.

Døde

Foranledningen for dokumentaren var en tragisk ulykke i Sverige i fjor. 16 år gamle Helene Wist Lund var på vei nedover i alpin-anlegget og kolliderte med en snøscooter med klampen i bånn på vei oppover.

Hun var ute og kjørte med venner, snøscooterføreren hadde fått beskjed om at en ulykke var skjedd, og trodde han skulle redde liv. Han visste ikke at han var en del av en såkalt skarp øvelse. Hun døde av skadene, snøscooterføreren skal i neste uke møte i svensk rett tiltalt for uaktsomt drap.

På forbilledlig seriøst og skikkelig vis fortalte «Brennpunkt» både historien om Helene gjennom intervjuer med moren og faren, og programmet behandlet prinsipielt problemet med motorisert ferdsel i åpne alpinbakker gjennom intervjuer med bakkeansvarlige. Det kom legitime argumenter på begge sider. Men kanskje skulle programansvarlig Tore Rosshaug presset spørsmålet om hvorfor bakkene ikke kan stenges når kjøretøyer skal preparere, litt lenger. Det ble bare sagt mellom linjene: stenging vil på en solrik påskedag med masse skiturister ute, naturligvis innebære tapte inntekter.

Nye regler

Men det var en viktig og veldreid dokumentar. Forhåpentlig kaster rette myndighetsinstanser seg nå rundt, og gjør noe med saken, for eksempel påbyr egne traseer for snøscootere og beltekjøretøy. Det er regelverk som angår mange mennesker vi snakker om: 1,2 millioner nordmenn driver med alpint.

Per Ståle Lønning var ute i avisene i går og ga støtte til sin gamle NRK-kollega Marit Christensen. Det var nobelt gjort. Journalistfaglig var det selvsagt helt på trynet, like lite som noen kan bedyre hennes skyld og medansvar, kan noen bedyre hennes uskyld og frita henne for ansvar. Det er opp til påtalemyndighet og rettsvesen å finne ut.

Men alle slike saker har en menneskelig dimensjon. At noen tenker på det og går imot strømmen, er bra i seg selv.