<strong>GIV AKT:</strong> Otto von Wächter i SS-uniform med sønnen Horst på armen. Noen år seinere ble Otto funnet død, og Horst Wächter har brukt mye tid på å finne farens morder. Foto: Press forlag
GIV AKT: Otto von Wächter i SS-uniform med sønnen Horst på armen. Noen år seinere ble Otto funnet død, og Horst Wächter har brukt mye tid på å finne farens morder. Foto: Press forlag Vis mer

Faren drepte tusener

Jakten på en far og en krigsforbryter kan leses som en spennende thriller når Philippe Sands kommer med en ny fascinerende historie om 2. verdenskrig og etterspillet.

Publisert

«Skyggespillet»

Philippe Sands

5 1 6

Sakprosa

Forlag: Press
Oversetter: Christian Rugstad
Utgivelsesår: 2020

«Kan leses som en spennende thriller»
Se alle anmeldelser

Kan en nazileder, en ettersøkt massemorder, ha vært et godt menneske? Kan han renvaskes, til tross for det ubestridelige faktum at han var guvernør for Galicja (i dagens Ukraina) i perioden 1942-44 da mer enn 525 000 mennesker mistet livet og færre enn 3 prosent av distriktets jøder overlevde? Krigsforbryteren heter Otto von Wächter og døde på flukt i 1949. Sønnen, som fortsatt strever med å vaske bort blodet fra farens hender 60 år seinere, heter Horst Wächter.

Dette dilemmaet er en av ledetrådene i «Skyggespillet» av den britisk-jødiske jusprofessoren Philippe Sands. Boka er et resultat av overskuddsinformasjon fra arbeidet rundt Sands kritikerroste «Tilbake til Lemberg» (2016) der han skildret sin egen morfar Leos skjebne i byen som i dag heter Lviv og som var åsted for en av nazistene verste jødeutryddelser. Fra daværende Lemberg kom de to juristene Hersch Lauterpacht og Raphael Lemkin som lanserte begrepene «folkemord» og «forbrytelser mot menneskeheten» som skulle bli sentrale i rettsoppgjøret i Nürnberg. «Skyggespillet» er et interessant sidespor fra «Tilbake til Lemberg», et spor som fører direkte inn i den kalde krigen.

I biskopens armer

SS-offiseren Otto von Wächter ble ikke - i motsetning til sin nærmeste overordnede Hans Frank - dømt og hengt i Nürnberg. I juli 1949 ble Wächter etterlatt av to munker for å dø på sykehuset Santo Spirito i Roma. På papiret het han Alfredo Reinhardt og hadde levd et stille liv i klosteret Vigna Pia i flere år. Etter fire dager døde han i armene på den katolske biskopen Alois Hudal. Dødsårsaken ble oppgitt som leversvikt.

Ble han forgiftet? I så fall av hvem? Jøder, amerikanere, russere, polakker, tidligere nazikamerater? Dette er en av de mange kryssende ledetrådene i «Skyggespillet». Orginalutgaven har tittelen «The Ratline». Ordet er et engelspråklig slanguttrykk for taustigen som går fra masta til relingen på en båt. Men begrepet betegner også fluktruta der mange stornazister kom seg fra Roma til Argentina. Vatikanet spilte en viktig rolle i operasjonen. Biskop Hudal skal ha vært en sentral figur.

Arven fra mor

Horst Wächter (f.1939), den fjerde i rekken av Otto von Wächters barn, har vært en ivrig sporhund for Philippe Sands i jakten på sannheten om hva som skjedde med SS-offiseren som levde i skjul i Roma i fire år etter krigen. Da enken Charlotte, en livslang nazist, døde i 1985, overtok Horst hennes bilder, papirer, dagbøker og brevsamlinger som fortalte en omhyggelig redigert historie om et lykkelig ekteskap og en iherdig innsats for Det tredje riket. Horst har åpenbart arvet morens apologetiske motiver. Han samarbeider med Sands for å finne farens «mordere» i den hensikt å gi ham en oppreisning, mens Sands leter etter apparatet som hjalp Wächter og andre SS-størrelser unna rettergang og straff.

<strong>MMM:</strong> Menneskerettighetsjuristen Philippe Sands har fulgt sporene etter SS-offiser Otto Wächter, en dannet østerriksk aristokrat med et slående ytre og lang erfaring som jødejeger. Foto: Press forlag
MMM: Menneskerettighetsjuristen Philippe Sands har fulgt sporene etter SS-offiser Otto Wächter, en dannet østerriksk aristokrat med et slående ytre og lang erfaring som jødejeger. Foto: Press forlag Vis mer

Sands research er grundig og detaljert. Boka er breddfull av navn og begivenheter, der det av og til er vanskelig å skille det vesentlige fra det bagatellmessige. Men man må akseptere detaljrikdommen og mengden av informasjon, når hensikten er å dokumentere begivenheter og årsakssammenhenger hinsides familiens tvil og vilje til fortrengning. Konfrontasjoner med sønnen Horst går igjen flere ganger. Når bevisene på Otto Wächters skyld og ansvar blir for ugjendrivelige, truer Horst stadig med å trekke seg fra samarbeidet. Men han kommer alltid tilbake, sterk i troen på farens uskyld.

Fornektelser

Bare en gang sprekker det for Philippe Sands. Det var da han i 2016 viste Horst dokumenter «vedrørende Otto Gustaw Waechter» som hadde ligget urørt i et arkiv i Warszawa. Der var det også en begjæring fra polske myndigheter om utlevering etter tiltale for forbrytelser begått i Lwów (Lviv, Lemberg) mellom 1942 og 1945: «Vedkommende er ansvarlig for massedrap (skyting og henrettelser). Under hans kommando som guvernør i Galicja-distriktet mistet over 100 tusen polske borgere livet.»

Horsts reaksjoner varierer fra «fri fantasi» til «generelle antagelser» og «det kan ikke ha vært ham». Bokas undertittel er «Løgn, kjærlighet og rettferdighet langs nazistenes fluktrute», og kjærligheten er åpenbart Horsts viktigste anliggende, for det meste basert på morens skjønnmalte portrett av mann og familie. Det unge østerrikske paret Otto og Charlotte var overbeviste nazister allerede fra 1920-30-tallet. De gledet seg over nye oppholdssteder etter hvert som de ble «judenfrei».

Her skal ikke konklusjonen på Otto von Wächters skjebne røpes, for boka kan leses som en spennende thriller. Samspillet mellom amerikansk etterretning og Vatikanet avslører en kynisme som er sjokkerende, om ikke overraskende. «Skyggespillet» framstår som et overbevisende eksempel på at historien om 2. verdenskrig aldri slutter å fascinere.

Christian Rugstad, som oversatte Sands første bok, har igjen bidratt til en sømløs videreformidling.

.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer