HELE NORGES FØRSTEDANSER: Egor Filipenko snakker om oppveksten i Hviterussland, danseskolen, mora og savnet etter faren i NRK-programmet «Hva har du bagasjen». Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
HELE NORGES FØRSTEDANSER: Egor Filipenko snakker om oppveksten i Hviterussland, danseskolen, mora og savnet etter faren i NRK-programmet «Hva har du bagasjen». Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Faren min har vært borte fra livet mitt siden jeg var fire år

Egor Filipenko (26) vet ikke om han vil høre farens forklaring.

Han er hele Norges danseløve. Etter å ha svingt seg med Aylar Lie og Kari Traa, gjorde Egor Filipenko og Hanne Sørvaag rein parkett i fjor, og denne sesongen danser han med popartisten Venke Knutson.

 Egor flyttet til Norge som 16-åring, etter å ha blitt invitert av en norske danseklubb.

- Jeg ble veldig selvstendig. Det var tøft i starten når jeg ikke skjønte hva folk sa. Jeg vurderte å flytte tilbake etter tre måneder, sier han til Dagbladet på bakeri på Majorstua i Oslo.

Faren flyttet I NRK-serien «Hva har du bagasjen» med programleder Noman Mubashir, drar Egor, sammen med kona Benedicthe Bjerke og sønnen Theo (2) tilbake til Hviterussland der han vokste opp.

Gjensynet med besteforeldrene Anatoli (77) og Lidia (75) er hjertelig.

Faren Sergey var offiser og familien flyttet veldig mye. Da Egor var fire år, skilte foreldrene seg og faren flyttet til Ukraina.

SAVNET FARSFIGUR: Bestefar Anatoli var også reservefar, en veldig viktig person, for Egor og broren Ivan gjennom barndommen og oppveksten. Foto: Privat
SAVNET FARSFIGUR: Bestefar Anatoli var også reservefar, en veldig viktig person, for Egor og broren Ivan gjennom barndommen og oppveksten. Foto: Privat Vis mer

- Faren min har vært borte fra livet mitt siden jeg var fire år. Etter det har jeg møtt han i retten da vi fjernet farsrettighetene hans. Så har jeg rett og slett valgt ikke å tenke på ham.

-Ingenting å snakke om Egor, broren Ivan og mora Elena bodde sammen med besteforeldrene. Fordi mora jobbet hardt og reiste mye, var besteforeldrene også reserveforeldre.

- Fra jeg var liten har jeg alltid ønsket meg en far, men ikke ham.

Da han tok kontakt med sin biologiske far på Facebook før tilbakereisen, var han ikke positivt til å møte sønnen.

- Han hadde ikke så veldig lyst, men det hadde ikke jeg heller i utgangspunktet. Jeg var veldig usikker på om jeg ville møte ham. Vi har ingenting å snakke om.

Han har minner om at han satt i bilen sammen med faren.

FAMILIEN: Foreldrene Sergey og Elena skilte seg da Egor Filipenski var bare fire år. br>Foto: Privat
FAMILIEN: Foreldrene Sergey og Elena skilte seg da Egor Filipenski var bare fire år. br>Foto: Privat Vis mer

- Jeg var veldig glad i å kjøre bil, og det er Theo også. Fra jeg var to til fem, flyttet vi veldig mye, og jeg har mistet eller blokkert mange minner.

Siste gang faren kom hjem, var Egor seks, forteller han.

- Jeg hadde ryddet skapet mitt og kastet unna klærne, fordi jeg håpet at han skulle komme hjem. Han var sammen med oss den dagen. Men neste dag var han borte.
Savnet en pappa Han savnet å ha en mann å si «pappa» til. - Vi hadde ingen farsfigur som vi kunne med, om jenter, fotball og alt mulig. Men vi hadde mamma. Vi har alltid hatt et veldig godt og åpent forhold. Bestefar fikk også en litt sånn papparolle. Han vet ikke hvorfor faren ikke holdt kontakten.

- Hvis jeg hadde møtt han, hadde jeg stilt ham det spørsmålet. Men jeg vet ikke om jeg har lyst til å høre svaret. Jeg vet ikke om jeg ville føle sympati, innrømmer han ærlig.

Ringte til bursdagen Til bursdager og nyttår har faren likevel ringt iblant.

- Jeg har ikke visst hva jeg skulle snakke med ham om, og det blir stans i samtalen.

- Tror du at du kommer til å gjøre flere forsøk på å møte han?

TIL HVITERUSSLAND: Mandag sendes «Hva har du bagasjen» med programleder Noman Mubashir på NRK. Foto: NRK
TIL HVITERUSSLAND: Mandag sendes «Hva har du bagasjen» med programleder Noman Mubashir på NRK. Foto: NRK Vis mer

- Kanskje. Jeg kan ikke si at jeg aldri kommer til å gjøre nye forsøkt. Om ti år tenker jeg kanskje at jeg vil ta en prat med ham. Men jeg må jo gjøre meg klar til det.

- Gjør alt for Theo I NRK-programmet roser kona Benedicthe Egor som en flott far. —Jeg kan ikke se for meg å reise fra Theo ei uke engang. Han skal føle at han har en far som gjør alt for ham. Samtidig er jeg nok litt streng også. Han roser mora si som alltid har vært standhaftig og veldig positiv.

- Hun sa alltid «dette fikser jeg» og «det ordner seg». Det er noe jeg har fått av henne. Min kone synes iblant den positive innstillingen kan være litt irriterende.

Ingen sjalusirykter Egor og kjæresten Benedicthe Bjerke giftet seg i sommer. Hanne Sørvaag sang under vielsen og Kari Traa var på plass. Denne sesongen har paret sluppet unna sjalusirykter.

- Det er deilig, ja. Venche har til sammen fire barn, så det ville jo ha vært veldig spesielt. Jeg er gift og har ett barn, ler han.

Han innrømmer at det ikke er bare lett å leve sammen med en tv-danseløve.

- Det er ikke den fysiske og seksuelle biten hun er redd for. At vi danser nærme eller at jeg har partneren på kneet, slikt har ingen betydning. Men jeg bruker mer tid på dem enn på henne. Hver dag, også på kveldene og lørdager og søndager, ser jeg dansepartneren mer. Det hadde hun litt trøbbel med i starten. Men nå vet hun at det er en jobb. Likevel er det litt kjipt hver gang, sier han.

DANSER VIDERE: I år danser Egor Filipenko med Venke Knutson. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
DANSER VIDERE: I år danser Egor Filipenko med Venke Knutson. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
VANT DANSEN: ,I fjor vant Hanne Sørvaag og Egor Filipenko. >br> Foto: Eirik Helland Urke
VANT DANSEN: ,I fjor vant Hanne Sørvaag og Egor Filipenko. >br> Foto: Eirik Helland Urke Vis mer