Faren til Lucky Luke er død

Skaperen av mannen som er kjent for å trekke raskere enn sin egen skygge døde denne uka. Belgieren Maurice de Bevere ble 77 år gammel.

De første historiene om den ensomme cowboyen Lucky Luke dukket opp i det belgiske bladet L'almanac de Spirou allerede i 1947. Men det var først da de Bevere, bedre kjent som Morris, innledet et samarbeid med tegneserieforfatteren Rene Goscinny to år senere at serien ble populær. Sammen men Tintin og Asterix ble serien etterhvert blant de mest solgte i Europa. Goscinny var også med på å skape Asterix. Etter at Goscinny døde i 1977, laget Morris hele serien selv.

Norges-venn

Til Norge kom ikke Luke, hesten hans Jolly Jumper og brødrene Dalton før i 1973. Den første historien her til lands het «Billy the Kid». Etterhvert ble historiene om den alltid rettferdighetssøkende Luke en suksess også blant nordmenn.

Lucky Luke var alltid uomtvistelig på den rette siden av loven, enten han jaktet på de notorisk skurkeaktige Dalton-brødrene eller holdt Det Ville Vesten fri for fæle indianere. Han pleiet også omgang med kjendiser som Calamity Jane, Sarah Bernard, Buffalo Bill, Jesse James og Billy the Kid.

Raskere enn de fleste

Lucky Lukes kanskje største fortrinn var hans evner med pistolen. Ikke bare var han umåtelig treffsikker, han kunne trekke raskere enn skyggen hans klarte. Det hendte også at han trakk pistolen og skjøt mens han rullet seg en røyk, uten at tobakkspungen falt til jorda.

Tilsammen ble det gitt ut 87 hefter om helten. Han er oversatt til 30 språk og er solgt i mer enn 300 millioner eksemplarer verden over

Kilder: Lucky Lukes egne netthjemmesider og NTB

SUKSESS: Historiene om den ensomme cowboyen ble etterhvert oversatt til 30 språk. Her «far og sønn». Foto: SCANPIX