«Nordnorsk julesalme»

Faren til skuespiller Stig Henrik Hoff skrev julesangen som gjør nordlendingene blanke i øynene

Trygve Hoff, mannen bak «Nordnorsk julesalme», døde 2. desember for 30 år siden.

NORDNORSK JULEKLASSIKER: Da skuespiller Stig Henrik Hoff var 20 år, skrev faren, Trygve Hoff, julesangen «Nordnorsk julesalme». - Hyggelig at den er blitt allemannseie, i hvert fall nordpå. På 90-tallet hørte jeg aldri den bli spilt, sier sønnen, som spiller salmen hver julaften med familien. Foto: Nina Hansen
NORDNORSK JULEKLASSIKER: Da skuespiller Stig Henrik Hoff var 20 år, skrev faren, Trygve Hoff, julesangen «Nordnorsk julesalme». - Hyggelig at den er blitt allemannseie, i hvert fall nordpå. På 90-tallet hørte jeg aldri den bli spilt, sier sønnen, som spiller salmen hver julaften med familien. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Barske og ramsalte nordlendinger blir grøtet i halsen og blanke i øynene når Nord-Norges (u)offisielle julesang stemmer i: «Nordnorsk julesalme» av Trygve Hoff. (Se teksten nederst i saken).

- Den synger jeg hver eneste jul sammen med familien, sier skuespiller Stig Henrik Hoff (52).

Døde for 30 år siden

Han er sønn av den folkekjære artisten, tekstforfatteren, komponisten og nordlendingen Trygve Henrik Hoff, som døde 2. desember 1987, for nøyaktig 30 år siden. Han har en nært forhold til julesalmen i dag, men det har ikke alltid vært slik.

- Jeg husker ikke at han skrev den, sier Stig Henrik Hoff.

- Jeg var rundt 20 år da, levde et rock'n'roll-liv og var ikke så opptatt av de sangene han skrev. Men jeg er blitt veldig glad i den med årene. Salmen forteller om vår stolthet og om det å være nordfra. Jeg synes den er veldig vakker, sier Hoff.

Visste ikke at faren var død

Trygve Hoff er kjent for flere av Sissel Kyrkjebøs store hits og bl.a. Jørn Hoels «Har en drøm» og «Ei hand å holde i», som han skrev sammen med Svein Gundersen. Han var også dirigent for Berlevåg Mannssangforening.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer