NORDNORSK JULEKLASSIKER: Da skuespiller Stig Henrik Hoff var 20 år, skrev faren, Trygve Hoff, julesangen «Nordnorsk julesalme». - Hyggelig at den er blitt allemannseie, i hvert fall nordpå. På 90-tallet hørte jeg aldri den bli spilt, sier sønnen, som spiller salmen hver julaften med familien. Foto: Nina Hansen
NORDNORSK JULEKLASSIKER: Da skuespiller Stig Henrik Hoff var 20 år, skrev faren, Trygve Hoff, julesangen «Nordnorsk julesalme». - Hyggelig at den er blitt allemannseie, i hvert fall nordpå. På 90-tallet hørte jeg aldri den bli spilt, sier sønnen, som spiller salmen hver julaften med familien. Foto: Nina HansenVis mer

«Nordnorsk julesalme»

Faren til skuespiller Stig Henrik Hoff skrev julesangen som gjør nordlendingene blanke i øynene

Trygve Hoff, mannen bak «Nordnorsk julesalme», døde 2. desember for 30 år siden.

(Dagbladet): Barske og ramsalte nordlendinger blir grøtet i halsen og blanke i øynene når Nord-Norges (u)offisielle julesang stemmer i: «Nordnorsk julesalme» av Trygve Hoff. (Se teksten nederst i saken).

- Den synger jeg hver eneste jul sammen med familien, sier skuespiller Stig Henrik Hoff (52).

Døde for 30 år siden

Han er sønn av den folkekjære artisten, tekstforfatteren, komponisten og nordlendingen Trygve Henrik Hoff, som døde 2. desember 1987, for nøyaktig 30 år siden. Han har en nært forhold til julesalmen i dag, men det har ikke alltid vært slik.

DØDE 2. DESEMBER 1987: Trygve Hoff, en av Nord-Norges aller fremste visekunstnere, ble bare 49 år. Foto: Dagbladet
DØDE 2. DESEMBER 1987: Trygve Hoff, en av Nord-Norges aller fremste visekunstnere, ble bare 49 år. Foto: Dagbladet Vis mer

- Jeg husker ikke at han skrev den, sier Stig Henrik Hoff.

- Jeg var rundt 20 år da, levde et rock'n'roll-liv og var ikke så opptatt av de sangene han skrev. Men jeg er blitt veldig glad i den med årene. Salmen forteller om vår stolthet og om det å være nordfra. Jeg synes den er veldig vakker, sier Hoff.

Visste ikke at faren var død

Trygve Hoff er kjent for flere av Sissel Kyrkjebøs store hits og bl.a. Jørn Hoels «Har en drøm» og «Ei hand å holde i», som han skrev sammen med Svein Gundersen. Han var også dirigent for Berlevåg Mannssangforening.

- Han døde av hjerteinfarkt bare 49 år gammel.

- Jeg fikk greie på dødsfallet etter at han var begravet. Jeg var på reise og fikk beskjed av noen ambassadefolk sør i Kina to uker seinere. Jeg hadde et nært forhold til fatter'n, og jeg kjenner fremdeles på at jeg ikke fikk vært til stede i begravelsen og tatt farvel men ham, sier Hoff.

Millioner av strømminger

Stig Henrik Hoff involverte seg lite i farens musikk, men storebror Ståle, som også var musiker, gjorde det.

- Jeg tror brutter'n var med på orgel, både på innspillingen og i Oslo konserthus, da fatter'n framførte «Nordnorsk julesalme». Broren min døde for sju år siden, av MS, sier Hoff.

Det finnes mange innspillinger og versjoner av salmen.

Den mest strømmede utgaven av salmen på Spotify, er Maria Haukaas Mittets versjon - med mer enn 2,4 millioner. Moddis versjon er strømmet 1,2 millioner ganger på Spotify.

Nonnene fra Karmelittklosteret

- Det fins mange versjoner, men den jeg liker best, er av Vokal Nord sammen med nonnene fra Karmelittklosteret. Hver julaften så pynter vi treet med levende lys og så setter vi på «Nordnorsk julesalme» med Vokal Nord og Karmelittnonnene. Så pleier vi også å spille fatterens versjon, også, sier Hoff.

Han forteller at stadig flere nordmenn får øyne og ører opp for «Nordnorsk julesalme», og ser gjerne at salmen får bedre fotfeste blant søringer også.

- Hvis man ser globusen på avstand, så er vi alle nordboere og kan kjenne oss igjen i teksten. Jeg synes det er fint at mange føler eierskap til salmen. Det er flott at mange artister synger den og at den fins i mange versjoner, sier Hoff.

- Vi i familien er opptatt av at hans sanger lever videre, blir brukt og sunget, og vi er veldig glad for at julesalmen har fått så stor plass hos så mange.

Sang salmen på TV 2

I fjor ble han invitert av TV 2 til å framføre «Nordnorsk julesalme» sammen med musikerne i Poing på lillejulaften.

- Jeg får ofte spørsmål om å delta på ulike ting knyttet til fatter'n, men jeg sier stort sett nei. Men å synge julesalmen på tv kunne jeg ikke si nei til, sier han.

Etterkommerne til Trygve Hoff forvalter rettighetene, og de får stadig spørsmål om å bruke hans kunstneriske arv i ulike sammenhenger.

Havnet på juleølen

- Bryggeriet Lofotpils tok kontakt, og nå har de trykket hele «Nordnorsk julesalme»-testen på baksiden av juleølen. Det synes jeg er stas. Fatter'n tok seg gjerne en øl selv, så dette er i hans ånd, sier Hoff.

Han forteller at «Nordnorsk julesalme»-teksten både er trykt på puter og på stearinlys.

- Jeg har noen sånne puter, og de som ikke kan teksten, har puta på fanget og synger med, sier Hoff.