Faren ved å kaste stein i glasshus

Det påstås at vi er på jakt etter «normale barn». Det er feil.

TILPASNING«Hensikten med å observere for eksempel språk, er å se hvor barnet har kommet i utviklingen, for så å møte det der hvor det er - enten det er kommet langt eller kort. Dette kalles tilpasset hjelp,» skriver artikkelforfatterne. Foto: Geir Bølstad
TILPASNING«Hensikten med å observere for eksempel språk, er å se hvor barnet har kommet i utviklingen, for så å møte det der hvor det er - enten det er kommet langt eller kort. Dette kalles tilpasset hjelp,» skriver artikkelforfatterne. Foto: Geir Bølstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I anledning lansering av boka «Mestrer - mestrer ikke» kommer Mari Pettersvold og Solveig Østrem i Dagbladet 15. mars med kritikk av kartleggingsmateriell og program som brukes i barnehager, blant annet TRAS.

TRAS er utviklet for å følge barns språkutvikling i førskolealder. Det er sannsynligvis det mest brukte observasjonsmateriellet i norske barnehager (brukt av 92 prosent av landets kommunale barnehager ifølge Rambøll, 2008), og det er også tilpasset en mengde andre språk. Bakgrunnen for at TRAS i sin tid ble utviklet, var førskolelæreres tilbakemeldinger om behov for et slikt materiell.

Til tross for svært god mottakelse blant pedagogene i barnehagene, er vi som forfattere av TRAS vant med motbør fra noen få høyskolemiljøer. Vi har valgt å forholde oss rolige i forhold til disse, ofte usaklige, utspillene. På vegne av de åtte forfatterne av TRAS vil vi imidlertid få kommentere kronikken til Pettersvold og Østrem - den er ikke bare usaklig, men også nærmest injurierende.

Det påstås at vi er på jakt etter «normale barn». Det er feil. Barn utvikler seg svært forskjellig. Hensikten med å observere for eksempel språk, er å se hvor barnet har kommet i utviklingen, for så å møte det der hvor det er - enten det er kommet langt eller kort. Dette kalles tilpasset hjelp. Førskolelærere har ansvar for at ingen barn overses. Det er arrogant og billig å angripe fagfolk som tar dette på alvor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer