UFORSVARLIG: «Luksusfellen»-økonom: Silje Sandmæl tror ikke hun selv kunne havnet i «Luksusfellen». -  Det handler om uforsvarlig forbruk. Jeg har    alltid vært flink med penger, sier hun. Foto: BJØRN LANGSEM
UFORSVARLIG: «Luksusfellen»-økonom: Silje Sandmæl tror ikke hun selv kunne havnet i «Luksusfellen». - Det handler om uforsvarlig forbruk. Jeg har alltid vært flink med penger, sier hun. Foto: BJØRN LANGSEMVis mer

Farens død ble et vendepunkt for Silje Sandmæl

Fikk en real vekker som 24-åring.

[teaser][/teaser]Da Silje Sandmæl (38) var ti år, ønsket hun seg et rosa badekar til Barbie-dokkene sine. Hun sparte i flere uker. Omsider hadde hun råd, og tømte sparegrisen for å gi Barbiene et sted å dyppe plastbeina.

Men etter ei ukes tid mistet hun interessen og angret på kjøpet. Det gjør hun fortsatt.

- Mamma var veldig opptatt av at jeg skulle spare til ting jeg ønsket meg. Da jeg ble lei av Barbie-badekaret, gråt jeg bitre tårer. Jeg hadde jo brukt opp alle sparepengene mine. Etter det tenker jeg meg alltid om to ganger før jeg kjøper meg noe, sier Silje Sandmæl til Dagbladet.

- Lær barna økonomi

Gjennom jobben som forbrukerøkonom i DNB og programleder for TV3-programmet «Luksusfellen», har hun lært nordmenn om forsvarlig økonomi i en årrekke. Programmet er inne i sin fjortende sesong og har slitt med fallende oppslutning. Ifølge Nettavisen hadde årets premiere rekordlave seertall.

Men Sandmæl gir seg ikke. Hun er fast bestemt på å spre det glade budskap:

- Lær barna økonomi! sier hun og slår i bordet.

Dette er hennes kjepphest.

- Helt siden jeg var liten har jeg jaktet på de beste prisene. Jeg har alltid vært opptatt av å spare og være fornuftig med penger, sier TV3-profilen.

Kausjonist for far

Sandmæl vokste opp alene med mora. Penger var ikke en selvfølge for den lille familien, og det var ikke alltid lønna strakk til. Sandmæl ble alltid involvert i økonomien, og visste til enhver tid hva de betalte i husleie og for strøm.

- Mamma involverte meg hele tida i hva ting kostet, og jeg ble veldig prisbevisst, sier Sandmæl.

I åra etter foreldrene skilte lag var hun og moren sammen om det meste. De bodde i en liten leilighet på Romsås i Oslo. Sandmæl hadde god kontroll på det meste. Helt til faren hennes døde brått av hjerteinfarkt.

Som 24-åring satt Sandmæl plutselig igjen uten pappaen sin - og med et lån på 100 000 kroner. Dette ble en real vekker for henne.

- Han døde av hjerteinfarkt, helt plutselig. Jeg var kausjonist for en bil han hadde kjøpt seg. 24 år gammel hadde jeg lån på mer enn 100 000 kroner, og en bil som nesten ikke var verdt noen ting, sier hun og fortsetter:

- Jeg har alltid vært flink med penger, så det ble ikke noe problem for meg, men det kunne blitt en katastrofal start på mitt voksne liv.

- Kunne du selv havnet i «Luksusfellen»?

- Nei, jeg kunne ikke det. For «Luksusfellen» handler om uforsvarlig forbruk. Men jeg kunne gått på en økonomisk smell, svarer Sandmæl.

Hun trekker stolen nærmere bordet og retter opp ryggen. Sandmæl smiler fra øre til øre, selv når stemmen blir alvorlig.

- Pappas død ble et vendepunkt for meg. Jeg forsto at alle må sikre seg økonomisk. Folk er helt nødt til å forsikre livene sine. Når du gifter deg, må du tenke på at det kan bli slutt. Når du får barn, må du tenke på at de kan dø. Det er grusomme tanker, men viktig å innse.

Bærebjelkene

Sandmæl trekker fram at økonomiske smeller ofte kommer sammen med de verste tingene man opplever i livet.

- Brudd og dødsfall fører ofte til økonomiske problemer. Derfor må folk forsikre seg på forhånd, sier hun bestemt.

Og nettopp derfor ønsker Sandmæl å lære nordmenn om økonomi. Hun mener at dårlig økonomiske valg i ytterste konsekvens kan gå utover folks livskvalitet.

- Det er tre bærebjelker i livet: Helse, økonomi og det sosiale. Økonomien kan knekke alle tre. Mange med økonomiske problemer tar avstand fra familie og venner og får psykiske problemer. Jeg har møtt mange som ikke vi leve lenger på grunn av dette, sier Sandmæl.

- Det er selvfølgelig grusomt, men det er også en av grunnene til at jeg fortsetter. Jeg vil bare at folk skal forstå hvor viktig det er å lære barna om økonomi. Det er budskapet.