Fargeblind feminisme

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FEMINISME: Iffit Z. Qureshi angriper meg i Dagbladet 9. juni fordi jeg etterlyser en fargeblind feminisme som krever like rettigheter for alle, uansett kjønn, etnisitet og religion. Det vil Qureshi ha seg frabedt. Ikke bare vil hun ha seg frabedt innblanding fra velmenende hvite feminister for egen del, hun vil tydeligvis slåss for at vi skal opprettholde en dobbel standard der hvite kvinner skal ha alle muligheter og muslimske kvinner skal «respekteres».

Qureshi beskylder meg refleksmessig for uvitenhet og fordomsfullhet, men først og fremst går hun i rette med min homogene forestilling om muslimske kvinner. Hvem av oss har en homogen forestilling om muslimske kvinner? Jeg – som mener at kvinner er mennesker med forskjellige interesser og talenter og burde ha mulighet til å utvikle dem uansett hudfarge eller religion – eller Iffit som danner et kompakt «vi» som hun selv definere gjennom religion og familier. Det finnes en halv milliard muslimske kvinner – har alle sammen familie og religion som eneste grunnlag for sin identitet?

Dessverre virker det som om Qureshi mister noe av sin dømmekraft på grunn av sitt sinne mot hvite kvinner. Qureshi sympatiserer med de fornøyde kvinnene, de som trives i sine ekteskap, de som ikke opplever tvang eller sosial kontroll og hvis eneste problem er at de ikke aksepteres i det norske samfunnet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer