Fargerik korrupsjon

Uanstrengt krim fra Sicilia.

BOK: Italieneren Andrea Camilleri er født og oppvokst på Sicilia, den beryktede øya hvor alle amerikanske mafiamenn kommer fra. I Camilleris verden er heller ikke Sicilia noe perfekt sted, men garantert fargerikt!

Helten i Camilleris krimbøker er inspektør Montalbano, en uredd etterforsker som med en lettere oppgitt humor går løs på saker som politikere, dommere, presteskap og andre maktpersoner mener han bør la ligge i fred. I romanen med den vakre tittelen «Slik vann tar form» handler det om dødsfallet til en prominent politiker, som blir funnet med buksene nede i bilen, på ei strand beryktet for horetrafikk i alle varianter. Alle puster lettet ut når dødsårsaken viser seg å være hjerteinfarkt. Unntaket er Montalbano, som insisterer på å fortsette etterforskningen, som han sier, «i den hensikt å avskjære i fødselen enhver ondsinnet spekulasjon om et mulig forsett hos politiet om ikke å belyse sakens enkeltheter og henlegge den uten tilbørlige verifiseringer. Ikke noe annet».

En talefør mann, med andre ord, og det trengs. For presset fra det korrupte samfunnet rundt ham er stort, og han må seile varsomt i et farvann hvor alle, fra halliker til politikerfruer, har noe å skjule. Camilleri skriver med både innlevelse og uanstrengt humor, som hjelper til i fordøyelsen av det til dels alvorlige stoffet. Boka er friskt oversatt av Jon Rognlien, som også har bidratt med utdypende for- og etterord. Og for å få med det også, «Slik vann tar form» er forbilledlig kort med sine 170 sider.