Fargerike sverddanser

Stilfullt kampsportdrama om Kinas samling.

Det står ikke på estetikken, når Zhang Yimou gir seg Kinas historie i vold.

Den kjente regissøren begir seg for første gang inn i kampsportens verden i sin framstilling av legenden om kongen av Qin og hans forsøk på samling av sju krigførende stater. Mang en kinogjenger vil minnes Ang Lees «Snikende tiger, skjult drage» ved synet av Zhangs stilfullt koreograferte, luftige sverdballetter.

I hovedrollen som krigeren Navnløs stiller Jet Li, med lang kamperfaring på lerretet både i kinesisk og amerikansk film. Navnløs er en gåtefull mann, som i møtet med kongen forteller hvordan han nedkjempet Qins sterkeste fiender - krigerne Brukne Sverd (Tony Leung), Sky (Donnie Yen) og Flygende Snø (Maggie Cheung). I tilbakeblikk ser vi hans heroiske kamp, eller er også Navnløs et ledd i komplottet mot kongen?

Zhang briljerer med sin fargebruk, ikke for første gang i sin omfangsrike karriere. Han leverer sekvenser i blågrått, rødt, gult, blått, grønt - lekkert avpasset til forløpet. Her tar den ene sverddansen den andre, og mens vi overveldes billedlig, avdekkes også svakhetene i «Hero». For til å være en over 2000 år gammel legende som ser ut til å bevege seg på flere plan - krigerne slåss med både psyke og kropp - utnytter ikke filmskaperen mulighetene i materialet. Han holder seg til de spektakulære opptrinn og ender opp formfullendt, men noe tomt.

Halvannen times øyensfryd er likevel ikke å forakte.