Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Farget hvitvasking

Frp's problem er at utenlandsk presse vet hva de skriver om, skriver Marie Simonsen.

PRESSEKJEFT: . Nestleder Ketil Solvik-Olsen omgitt av pressefolk under pressekonferansen tirsdag. Frp ønsker å bli kvitt stempelet som innvandringsfiendtlig og rette opp bildet til utenlandsk presse.
 Foto: Berit Roald / NTB scanpix
PRESSEKJEFT: . Nestleder Ketil Solvik-Olsen omgitt av pressefolk under pressekonferansen tirsdag. Frp ønsker å bli kvitt stempelet som innvandringsfiendtlig og rette opp bildet til utenlandsk presse. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Norsk presse er etter hvert vant med at Frp sutrer over å bli feiltolket og urettferdig behandlet. I 40 år har Frp dyrket offerrollen uten tegn til selvkritikk. Det lengste partiledelsen strekker seg når utspill fra tillitsvalgte vekker sjokk og avsky, er et overbærende:

Jeg ville kanskje ikke ordlagt meg på den måten.

Dobbeltkommunikasjon er fortsatt modus operandi for partiet som nå vil inn i regjering, og den utmattende strategien har lyktes så godt at norsk presse nærmest har gitt opp å påpeke den. I stedet skrives det stadig oftere om hvor smart Frp er som på den måten unndrar seg ansvar for ekstreme synspunkter samtidig som velgerne fanger dem opp.

For utenlandske medier var derimot gårsdagens pressekonferanse i Frp-regi en ny og selsom opplevelse. Ettersom nestleder Ketil Solvik-Olsen, assistert av professor i statsvitenskap, Frank Aarebrot, foredro om hvordan partiet forlangte å bli forstått og omtalt, steg undringen i lokalet.

Den pyntete versjonen av Frp's historie var ikke en direkte forfalskning. Den var bare full av hull, helt fra den tilforlatelige omtalen av partiets grunnlegger Anders Lange og fram til dagens innvandringspolitikk.

Frp's tilblivelse har vært et av partiets kronargumenter mot å bli sammenliknet med høyreekstreme partier med mer odiøse røtter. Men Lange var heller ingen godmodig piperøykende bestefar som nøyde seg med å buldre mot høye skatter. Han syntes apartheid var en god idé: Raseblanding er ikke av det gode rent fysisk, mente han.

Frank Aarebrot bidro med anekdoten om fjøslykta som tiltrakk seg all slags rare møll. Han hevdet at pressen ynder å sitere enhver listetulling som kommer med ekstreme utsagn. Nei, pressen trenger ikke saumfare Facebook. Utsagnene har flommet skamløst fra stortingsrepresentanter og partiledelsen opp gjennom åra. Christian Tybring-Gjedde er ingen tilfeldig møll, men leder av det største fylkeslaget.

Aarebrot nølte ikke med å karakterisere hans famøse kronikk i Aftenposten om hvordan flerkultur river landet i filler som xenofobisk. Men det er utallige liknende sitater fra andre sentrale Frp-ere.

Likevel har ingen i partiledelsen tatt avstand fra uttalelsene. Derimot kom nestlederen med en liten innrømmelse. Siv Jensens bruk av «snikislamisering» var et dårlig ordvalg. Ikke fordi det var feil, men fordi det i ettertid er blitt tolket feil.

Det er typisk Frp. Snikislamisering brukes hyppig i en konspirativ sammenheng i høyreekstreme miljøer om islamsk invasjon i Europa, men vi skal tro det var et helt tilfeldig valgt ord. For øvrig sa Jensen til TV2 etter at hun var blitt gjort oppmerksom på ordets betydning, at hun fortsatt ville bruke det.

Det er få som mener Frp har ansvar for Anders Behring Breivik, selv om han i ungdommen søkte til partiet. Men det er ikke overraskende at utenlandsk presse trekker den forbindelsen to år etter Utøya. Et norsk stortingsvalg får normalt en notis, nå fikk det oppslag over hele Europa og en leder i Frankfurter Allgemeine. Det skyldtes at et høyrefløyparti for første gang er på vei inn i regjering. Frp er lei seg for sammenblandingen. Men omtalen handlet i første rekke om at Frp er i slekt med høyrepopulistiske partier som er mot innvandring og det flerkulturelle samfunnet.

Det er ingen tvil om at høyrepopulistisk er en riktig beskrivelse, noe også Aarebrot måtte bekrefte, tross at Frp ikke har noen formelle bånd til slike partier. Solvik-Olsen hevdet at Frp ikke er mot innvandring og aldri har stilt spørsmål ved Norges internasjonale forpliktelser. Det har de. Seinest i valgkampen snakket han og partiet om å reforhandle FN-konvensjoner og EØS-avtalen.

Frp har aldri tatt et oppgjør med sin historie på dette området, eller reagert når sentrale tillitsvalgte forfekter høyreekstreme ideer. Så lenge det ikke skjer, må også Erna Solberg leve med at det farger hennes regjering. Det er overraskende at hun så sterkt har prøvd å hvitvaske Frp. Hun bedyrer at det handler om Norges omdømme, men heller ikke hun kan løpe fra historien for å komme i mål med en ny regjering.

Det krever en ekstrem nytale.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling