Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: Fargo sesong tre

«Fargo» er tilbake, med enda mer blod, snø og lurvete særinger

Ewan McGregor stiller med to minneverdige figurer.

DOBBELTROLLE: Ewan McGregor spiller to av hovedrollene i den nye sesongen av «Fargo». Video HBO Vis mer

Gloria Burgle (Carrie Coon) er en småtrøtt politisjef og alenemor, etter at mannen flyttet sammen med en mann. Ray Stussy (Ewan McGregor) er en bridgespillende tilsynsverge som håndterer urinprøver på dagtid og tar dårlige avgjørelser på kveldstid.

Begge sklir inn i «Fargo»-universet som om de har vært der hele tida, i bakgrunnen i de foregående sesongene. Og det er vel akkurat det som er meningen.

Fargo, ses.3

5 1 6
20. april 2017
Beskrivelse:

tv-serie

Kanal:

HBO Nordic

Se alle anmeldelser

Antologiserien «Fargo» er basert på Coen-brødrenes film ved samme navn, men verken filmen eller de tre sesongene av serien henger direkte sammen. De er satt til ulike tider, men foregår alle i det samme fiksjonsuniverset, i mistrøstige småbyer i Minnesota og Nord-Dakota.

I sesong tre hopper vi fram til 2010, til et nytt småsted og en ny gjeng med lurvete skikkelser. Men humoren er like mørk, moralen like grumsete, snøen like dyp og karakterene fortsatt minneverdige – så langt det går an å dømme etter én episode.

Små- og storfugler

Ray har en eldre bror, Emmit (også spilt av McGregor), som har slått seg opp som parkeringsplass-konge i Minnesota. Muligens takket være en litt skitten byttehandel med lillebroren etter at faren døde, da Ray fikk den gamle Corvetten hans, mens Emmit lurte til seg den langt mer verdifulle frimerkesamlingen.

DEN RIKE BROREN: Emmit Stussy (Ewan McGregor). Foto: HBO NORDIC
DEN RIKE BROREN: Emmit Stussy (Ewan McGregor). Foto: HBO NORDIC Vis mer

Det er i alle fall Rays versjon av det hele, og nå vil han ha rettferdighet. Egget fram av den unge, langbeinte kjæresten Nikki Swango (Mary Elisabeth Winstead), som han også er tilsynsfører for, og som synes Rays plan om å stjele fra broren for å kjøpe forlovelsesring til henne er noe av det mest romantiske hun har vært borti.

Selv har hun flere talenter, viser det seg. I motsetning til småskurken Maurice (Scoot McNairy), som hyres inn som frimerketyv, og som roter det til på klassisk vis.

Inn fra sidelinja kommer en mystisk fremmed, V.M. Varga (David Thewlis). Han jobber for et selskap som Emmet noe uforvarende har latt investere i firmaet sitt, og som nå planlegger å utnytte det til lyssky virksomhet. Gloria Burgle skal med andre ord få nok å holde på med framover. Og hun blir dessuten personlig involvert.

TOTAL FORVANDLING: Gode sminkører har sørget for at de færreste vil kjenne igjen Ewan McGregor i sesong 3 av TV-serien «Fargo». Video: FX Vis mer

Absurd

Småbyhistorier er de begge to, men «Fargo» er motpolen til glossy krimfortellinger som HBOs «Big Little Lies». Ikke bare fordi miljøet er nokså mannsdominert. Her kjøres alt gjennom et slags grumsegrått filter som får selv de mer luksuriøse omgivelsene til å se møkkete og patetiske ut. I stedet for patosfylt symbolikk får vi absurde tilfeldigheter og mer eller mindre heldige sammentreff. Ler du ikke, kan det hende det er fordi noen av karakterene rett og slett blir litt mye.

Men Ewan McGregor har nok kost seg kraftig med å veksle mellom den sleske storebroren og lillebroren på skråplanet. Den ene glisende, den andre skulende, men begge lett desperate i blikket utover i episoden.

Damene er mer handlekraftige: Gloria Burgle virker stødig, om enn litt resignert, mens Nikki Swango åpenbart kan ta vare på seg selv (men det spørs om jeg ville satt henne til å ta vare på noen andre).

Her er uansett nok av tråder å følge videre. Og hvor enn vanskelig det er å skulle dømme en serie etter bare én episode, er det foreløpig ingenting om tyder på at «Fargo» har tapt seg siden sist.