Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Får smake egen medisin

Helseminister Bent Høie var helseopprørernes bannerfører da han var i opposisjon. I sykehusstriden i Møre og Romsdal har han fått mange av opprørerne på nakken, skriver Stein Aabø.

MÅ VELGE: Helse- og omsorgsminister, Bent Høie (H) beskyldes for å ha påvirket prosessen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
MÅ VELGE: Helse- og omsorgsminister, Bent Høie (H) beskyldes for å ha påvirket prosessen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Kommentar

La det være sagt innledningsvis. Det er ikke lett å være den øverste ansvarlige for sykehusvesenet i Norge. Det har mange statsråder erfart. Det er heller ikke lett å være ansvarlig direktør eller styremedlem i landets helseforetak på ulike nivåer. De bærer tilnavn som «skjulte strateger» og «styringsbyråkrater». Slike udemokratiske elementer er det ingen som gråter for. Men siden de nå en gang er satt til å styre landets helseforetak og forvalte Stortingets tilmålte helseressurser på en mest mulig forstandig måte, vil deres utfordringer også være helsestatsrådens. Så derfor gråter vi litt for ham. Han er i det minste en vaskeekte og valgt politiker som tidvis møter seg selv i døra. Han står nå overfor et vanskelig valg. Han kan ikke gjøre alle til lags. Mest synd er det imidlertid på dem som taper kampen om lokaliseringen av et nytt sykehus. Det meste tyder på at blir Kristiansunds befolkning, byens helsepersonell og byens politiske ledelse.

Helsepolitikken har vært en slagmark i mange år. Særlig etter at staten overtok eierskapet av sykehusene og etablerte helseforetak som i likhet med andre virksomheter må føre regnskap og holde seg til budsjetter. Før ba de bare om mer penger - og fikk det. I forrige stortingsperiode var striden heftigst i Oslo, der motstanden mot sammenslåingen av sykehusene var intens og nesten lammende. Akkurat nå er krigssonen flyttet til Møre og Romsdal. Der strides kristiansundere mot moldensere, høyrepolitikere mot høyrepolitikere, ap-politikere mot høyrepolitikere, overlege mot overlege, helsebyråkrater mot helsebyråkrater.

Sett på avstand, er striden et skoleeksempel på det vi tidligere har kalt «fakkeltogdemokratiet». For dem som bærer faklene handler det nesten om liv og død. Det er naturlig at lokalbefolkningen allierer seg med helsepersonell og lokalpolitikere og protesterer mot nedleggelse eller flytting av sykehus på hjemstedet. Noen ganger protesteres det mot å ribbe et lokalt sykehus for nøkkelfunksjoner som fødeavdeling og akuttmottak. I Kristiansund og Molde dreier det seg om å vinne kampen om lokaliseringen av et nytt sykehus i fylket. I dag er det gamle sykehus i begge byer. Planene om å bygge et nytt er over åtte år gamle. Fram til slutten av 2009 var det enighet om to lokalsykehus med fulle funksjoner - ett i Kristiansund og ett i Molde. Seinere ble det bestemt at det bare skal bygges ett nytt sykehus. Lenge var planene at det skulle ligge midt mellom de to byene. Disse planene er også lagt i skuffen. Nå står striden om hvorvidt det nye skal ligge i Molde eller Kristiansund.

Det var det styret i Helse Møre og Romsdal tok stilling til i går, i favør av Molde, med fem mot fire stemmer.

Det er det styret i det overordnede regionforetaket Helse Midt-Norge skal ta stilling til i dag.

Og det er det helsestatsråd Bent Høie skal ta stilling til på et såkalt foretaksmøte i morgen.

Gårsdagens styremøte i det lokale Helse Møre og Romsdal var svært dramatisk. Der ble det framsatt påstander om at den avgåtte lederen i foretaket var blitt tilbudt sluttpakke mot at hun skulle gå inn for å legge det nye sykehuset til Molde, mens hun angivelig ville ha det i Kristiansund. Og fordi noe slikt ville være i strid med helseforetaksloven og muligens være korrupsjon, ønsket de ansattes styrerepresentanter å utsette behandlingen av stedsvalg. Påstandene ble avvist fra styrelederens side og de ansatte ble nedstemt med seks mot tre stemmer. De hadde opprinnelig truet med å forlate møtet, men valgte å bli.

På riksplan har striden i like stor grad dreid seg om helsestatsrådens håndtering av den lokale konflikten. Har helseministeren blandet seg for kraftig inn i diskusjonen? Selv hevdet han i Stortingets spørretime - og der må man snakke sant - at han ikke har instruert styrene om hvor det nye sykehuset bør ligge. Men han utelukker ikke at han kan ha ytret sin mening. Sterk signalgivning på et for tidlig tidspunkt i prosessen er pikant all den stund han som statsråd skal ta stilling på bakgrunn av hva styrene i det lokale og det regionale helseforetaket kommer fram til. Og når vi så legger til at Molde er en Høyre-by og Kristiansund er en Ap-bastion blir stedsvalget usedvanlig betent og politisert.

Fredag vil ventelig faklene flamme opp igjen. Bent Høie vil få sitt pass påskrevet av de samme som skrek mot tidligere Ap-statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen. Bent Høie som trolig opplevde Ap-statsrådens spissrotgang med en viss skadefryd, vil få nå smake egen medisin. Han bør takke sin helsepolitiske motstander Torgeir Micaelsen for raushet og ansvarlighet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media