Får vi smarte bomber og dumme unger?

De unge må få bruke studietida til å tenke og lete etter kunnskap og erfaringer. Manglende prioritering av studiestøtte og studentboliger hindrer det for mange.

NORGES FRAMTID: «Humankapitalen løfter Norge opp og fram i konkurranse med noen raskt voksende økonomier og markeder», argumenterer NSO-lederen. Illustrasjonsfoto: Lars Eivind Bones
NORGES FRAMTID: «Humankapitalen løfter Norge opp og fram i konkurranse med noen raskt voksende økonomier og markeder», argumenterer NSO-lederen. Illustrasjonsfoto: Lars Eivind BonesVis mer
Debattinnlegg

Hvem blir kunnskapsminister? Vil de bevare samskipnadssystemet? Vil de justere studiestøtten slik at den står i stil med resten av samfunnet? Vil de satse på kvalitet i både struktur og innhold i høyere utdanning? Har de sett studentbevegelsens boligkrav, og vil de bygge flere studentboliger enn de rødgrønne? Studentene er spente på resultatet av forhandlingen til den nye regjeringen. Noen svar vil forhåpentligvis føre til klapp på skuldra og jublende studenter, andre svar vil kanskje gjøre oss fly forbanna og lure på hva som gikk galt. Hvilken reaksjon det blir får Erna Solberg, Siv Jensen og deres forhandlere gi oss fasiten på om noen dager.

Tittelen på innlegget er ikke vår egen, men en god spissformulering fra komiker Anne-Kat. Hærland som for noen år siden lurte på hvordan det skal gå i en verden som prioriterer forsvar over utdanning. Der står heldigvis ikke diskusjonen i like stor grad i Norge, men det symbolister kampen om prioriteringene. Norsk studentorganisasjon (NSO) vil minne på hvorfor studenter bør investeres i:

Det åpenbare: vi er framtidas arbeidstakere. Vi skal bli sykepleiere, lærere, biologer, økonomer og ledere på alle nivåer. Humankapitalen løfter Norge opp og fram i konkurranse med noen raskt voksende økonomier og markeder. Gi oss de beste rammene for å lære, så skal vi love å bære samfunnet videre med varme hender og kloke hoder.

En investering i studenter gir positiv økonomisk avkastning for samfunnet. Selv om man skal tenke mennesker, ikke milliarder, så huske at det er en positiv investering. Det er god korrelasjon mellom høyere utdanning og god helse, lite stønadsbehov, høy inntekt og derav høy skatteytelse. For de mange som må være igjen av kalkulatorgenerasjonen kan de slappe av, det er lav investeringsrisiko.

Studenter utvikler og utvider demokratiet. NSO ønsker at akademia i tillegg til å skape og dele kunnskap, skal skape dannede mennesker som deltar i, og utvikler, demokratiet. I så måte er det viktig å få tydelig fram at krav om studentboliger og studiestøtte bare er midler for å nå målene, og målet er å sette folk i stand til både å være studerende, og ha nok frihet til å bli deltakende i demokratiet. De unge må få bruke studietida til å være tenkende individer på leit etter kunnskap og erfaringer. Manglende prioritering av studiestøtte og studentboliger fører til at ikke alle har mulighet til å nå dette målet. Det taper samfunnet og demokratiet på. Vi håper Solberg-regjeringen husker dette på Sundvolden, og NSO står klare til å diskutere mål og middel når som helst.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.