Farlig aktuell roman fra Sierra Leone

Om lidenskap, besettelse og borgerkrig.

USYNLIGE SMERTER: Aminatta Fornas roman om borgerkrigen i Sierra Leone tar for seg mange ulike usynlige smerter. Foto: GYLDENDAL
USYNLIGE SMERTER: Aminatta Fornas roman om borgerkrigen i Sierra Leone tar for seg mange ulike usynlige smerter. Foto: GYLDENDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «Folk tror at krig er det verste dette landet har opplevd, men de aner ikke hvordan freden er. Hvilket mot det krever simpelthen å holde ut» heter det i Fornas roman fra Sierra Leone. Med tanke på Elfenbenskysten og Libya, er den farlig aktuell.  

Aminatta Fornas far var lege og en kjent opposisjonspolitiker i Sierra Leone. Han ble anklaget for forræderi og hengt i 1975.

I barndomserindringene «The Devil that Danced on the Water» (2002), har Forna skrevet om oppveksten i landet som snart skulle rammes av en blodig borgerkrig.  

Krigens psykologi Borgerkrigen er tema også i denne roman, som strekker seg fra 1960-årene frem til i dag. Her angriper Forna krigens forspill og etterspill så å si fra alle kanter, med krigens psykologi som kjernetema.

Boka har med rette blitt sammenliknet med Graham Greenes «The heart of the matter», hentet fra hans opplevelser i det samme land seksti år tidligere.

Her er tre hovedpersoner hvis skjebner etter hvert vikles inn i hverandre gjennom to kvinner. Det er den britiske psykologen Adrian Lockhardt, spesialist i krigstraumer, som delvis har rømt fra kone og barn i England. Han jobber på et sykehus i Freetown, men finner ut at ingen trenger ham. Det er den innfødte kirurgen Kai Mansaray, som i likhet med sine kolleger drømmer seg til en karriere i USA, men som aldri kommer seg bort. Den brutale årsaken får vi vite helt mot slutten.    

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer