Farlig dame endelig på norsk

Med sin fjortende kriminalroman debuterer britiske Val McDermid på norsk. Hun har ikke hørt om begrepet «påskekrim», men kan nok risikere at hennes velskrevne fortelling «Retterstedet» havner i en og annen tursekk.

Boka handler om en 13 år gammel jente som forsvinner fra en liten landsby i Derbyshire en beinkald vinterdag i 1963.

- Jeg ville skrive en roman fra et område jeg kjenner, og jeg bodde i Derbyshire i 12 år. Men det tok lang tid å finne en idé som passet. Så kom jeg over en virkelig hendelse fra 80-tallet og begynte å spinne på den. Da begynner jeg å tenke: «Hva om de hadde gjort det i stedet?» sier Val McDermid.

Dødsstraff

Hvorfor foregår det meste av boka for nesten 40 år siden?

- Det var nødvendig for handlingen at det fortsatt var dødsstraff i Storbritannia, og den ble ikke helt avskaffet før i slutten av 1964. Jeg var åtte år da, så det jeg husker fra den tida handler mer om tegneserier. Men naboen min hadde vært politimann i Lancashire på 50- og 60-tallet, så jeg tok med en flaske whisky og fikk ham til å fortelle alt om hvordan politiet arbeidet. Men han er ikke George Bennett, sier McDermid, og henviser til bokas helt, den unge og uerfarne kriminalbetjenten som får ansvaret for saken.

Journalist

Val McDermid bor i Manchester, og har skrevet krim i femten år. I 1991 ble hun forfatter på heltid. Ellers har hun livnært seg som journalist, og ikke bare som krimreporter. Som korrespondent for en av de store London-avisene måtte hun dekke rubbel og bit av det som skjedde «Up North». I 1995 ble «The Mermaids Singing» kåret til årets beste kriminalroman, den kommer på norsk til høsten.

- Sånne priser er veldig viktige, i hvert fall merket jeg mye større respons fra utlandet etterpå, sier McDermid, som er veldig nysgjerrig på andre lands krimforfattere.

- Det oversettes altfor lite til engelsk, og jeg tror det finnes mange ikke-engelske kriminalromaner som er mye bedre enn en del av de britiske forfatterne som kommer ut, sier Val McDermid. Men selv hører hun ikke til i siste kategori.