KOMMENTARER

Farlig etikk?

Sakprosaist Ivo de Figueiredo har gått hardt ut mot ideen om at også bøkenes verden kan trenge omforente etiske retningslinjer. Men hva er han redd for?

ETISK MINEFELT: Marit Christensen kommer med bok om Wenche Behring Breivik.Det har aktualisert debatten om et slags PFU  for sakprosabøker. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ETISK MINEFELT: Marit Christensen kommer med bok om Wenche Behring Breivik.Det har aktualisert debatten om et slags PFU for sakprosabøker. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Kjersti Løken Stavrum har etterlyst et slags PFU for sakprosabøker. Det er Marit Christensens bebudede bok om Wenche Behring Breivik som har aktualisert spørsmålet. For hva er egentlig forskjellen mellom en stor featureartikkel og en journalistisk sakprosabok?

Forslaget ble kjapt sablet ned. Noen sier at det uansett bare blir et «supperåd» uten reell innflytelse, andre har klaget over at dette er enda et eksempel på «rettsliggjøring» av et felt som ikke bør underlegges jurisdiksjon, mens Figueiredo selv frykter at et etisk organ skal forhindre ytringsfriheten på «det frie intellektuelle feltet». Forleggere forsikrer at etikken løpende blir ivaretatt, og kritikere mener at kritikken allerede fungerer som faglig og etisk korrektiv for bøkene. Åpen debatt sikrer fortløpende etisk sjekk av den litterære varebeholdningen.

«Bokhandleren i Kabul» trekkes ofte fram som merkesak. Her fikk navngitte personer oppdiktede tanker, og deres intime betroelser ble spredt verden rundt. Det havnet i retten, og i én instans gikk det i Kabuls favør, i neste omvendt. Anke ble avvist og den fornærmede part er avkrevd 800.000 kroner i garanti for å få fortsette saken. Dette er nylig klaget inn for menneskerettighetsdomstolen.Men ble merkesaken noen rettesnor? Den blir nok diskutert mellom forlagsredaktører og forfattere under arbeidet med bokmanuskripter, men hver og en får fortolke den etter egen drift.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer