Farlig fastsatt framtid

Diskusjonen om faste bokpriser fortsetter i faste spor mellom faste aktører.

BEST FOR BOKA: Anniken Huitfeldt har en vanskelig sak på bordet når høringsfristen for bokloven går ut i dag. Spørsmålet er hva som er best for leserne, litteraturen og forfatterne. Foto: NTB SCANPIX
BEST FOR BOKA: Anniken Huitfeldt har en vanskelig sak på bordet når høringsfristen for bokloven går ut i dag. Spørsmålet er hva som er best for leserne, litteraturen og forfatterne. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Diskusjonen om en boklov i Norge er stort sett en fortsettelse av diskusjonen om innkjøpsordning med nye virkemidler. Og aktørene mener stort sett det aktørene alltid har ment.

En boklov betyr faste priser på bøker. Forlagene fastsetter prisene, og bokhandlere og andre som ønsker å selge bøker er nødt til å selge dem til akkurat den prisen.

Dersom en bakgatebokhandel skulle ha lyst til å konkurrere med mektige Tanum på Karl Johan, vil de ikke kunne gjøre det på pris. Den må være lik. Dersom en nettbokhandel har lyst til å konkurrere med bokhandlene rundt i landet, vil det være forbudt for den å selge boka til en bedre pris enn lokale bokhandlere med lokaler og husleie. Slik sikres stabilitet og forutsigbarhet i bokbransjen, og det vil forlag, bokhandlerkjeder og forfattere ha.

Det som ikke sikres like godt er konkurranse og fleksibilitet, lavere priser for forbrukere eller nye distribusjonsformer eller kanaler. Det er slikt konkurransedirektør Christine Meyer vil ha. Konkurransetilsynets undersøkelser viser at en boklov ikke øker bredden av utgitte bøker. Forleggere, forfattere og bokhandlere viser til undersøkelser som hevder at boklov gir større bredde. Det er i hvert fall bredde i undersøkelsene - alle kan finne en undersøkelse som passer med meningene de allerede hadde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer