Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Farlig for barn å være anonyme på nettet

Forsker kritiserer Redd Barna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bør barn oppfordres til å være anonyme på internett? Nei, det kan være direkte farlig, mener SINTEF-forsker Petter Bae Brandtzæg.

I et debattinnlegg i dagens Aftenposten kritiserer han en rekke organisasjoner for å komme med det han mener er kunnskapsløse nettvettregler til barn og foreldre. Deriblant Redd Barna, BarneVakten og Post- og Teletilsynet.

Opptrer mer uansvarlig

«Et særlig problem er det at nettvettreglene oppfordrer til anonym adferd på internett», skriver Brandtzæg.

- Forskning fra 70-tallet og fram til i dag viser at anonymitet fører til at du opptrer mer uhemmet og uansvarlig. Vi gjør ting vi ikke ville gjort til vanlig, sier Brandzæg til Dagbladet.no.

Han peker også på forskningsprosjekter som har vist at anonymitet er en av faktorene som gjør folk i stand til å skade hverandre.

- Da får man en distanse til offeret, som blir depersonalisert, sier han.

- Kan det ikke være minst like farlig for barn å stå fram med navn og bilde i flere sammenhenger på nettet?

MYE PERSONLIG INFORMASJON: Det blir mer og mer vanlig å legge ut både bilder og personlig informasjon på nett, også for barn og unge. Mange organisasjoner oppfordrer barn til å være anonyme på nett, og unngå å legge ut bilder av seg selv. Foto: TORBJØRN GRØNNING
MYE PERSONLIG INFORMASJON: Det blir mer og mer vanlig å legge ut både bilder og personlig informasjon på nett, også for barn og unge. Mange organisasjoner oppfordrer barn til å være anonyme på nett, og unngå å legge ut bilder av seg selv. Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer

- Jeg har aldri skjønt at det skal være så farlig. Hvis du har lyst til å spore opp et barn, er det jo bare å følge det hjem fra skolen. I dag får barna en følelse av trygghet ved å være anonyme, noe som kan føre til at de tar kontakt med folk de ellers ikke ville tatt kontakt med dersom de stod fram med egen identitet, mener han.

- Naivt

Post og Teletilsynets har laget egne nettvettregler for barn og unge, som er publisert på nettsiden Nettvett.no. Informasjonsdirektør Elisabeth Sørbøe Aarsæther understreker at de er laget i beste hensikt, og at de står for dem.

- Nettvettreglene våre har vi laget i samarbeid med organisasjoner som er eksperter på barn, deriblant BarneVakten og Redd Barna. Det virker å være internasjonalt anerkjent at å ha åpen identitet på internett kan være et problem for barn, sier hun.

Marianne Borgen, leder av Redd Barnas norgesprogram, er enig.

- Å si at anonymitet er farlig, er å være ganske naiv, mener Borgen.

Hun understreker at Redd Barna ikke vil drive med skremselspropaganda, og mener at nettet er en berikelse for barn og ungdom, såvel som for voksne.

Unngår at de kommer på døra

image: - Farlig for barn å være anonyme på nettet

- Det viktigste for oss er å skjerme barn fra overgrep. Hvis Brandtzæg kan komme med noen smarte råd i den forbindelse, tar vi så klart imot det. Men hans idé om å kutte ut reglene, tror jeg ikke noe på, sier hun.

- Det er overgripere der ute som bruker nettet til å finne fram til ofre. Ved å være anonym, unngår du i alle fall at disse personene kommer på døra di dagen etter, sier hun.

Her finner du nettvettregler for barn og unge:

• Redd Barna

• BarneVakten
• Trygg Bruk

• Post og Teletilsynet

FARLIG: - Anonymitet på nett kan være farlig, mener Petter Bae Brandtzæg.
UENIG: Marianne Borgen i Redd Barna mener det er naivt å oppfordre til å droppe anonymitet på nett.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!