Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Fattigdom i Norge

Farlig for fattige barn

Påstanden om at ingen mangler mat eller klær i Norge er ikke bare feil, den er farlig for barna i fattige familier som trenger hjelp. For hvordan kan vi hjelpe om vi ikke tror de finnes?

KAN VI LEVE MED DET?: Det oppleves banalt for oss å si dette, men det må tydeligvis til: Fattigdom i Norge handler om mat, klær og tak over hodet. Så blir spørsmålet til våre politikere: Kan vi leve med at det er slik, spør innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
KAN VI LEVE MED DET?: Det oppleves banalt for oss å si dette, men det må tydeligvis til: Fattigdom i Norge handler om mat, klær og tak over hodet. Så blir spørsmålet til våre politikere: Kan vi leve med at det er slik, spør innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

«Fattigdom i Norge handler ikke om mat eller å ha tak over hodet. (…) Det å motta sånne klespakker frigjør midler som man kan bruke på andre ting», sier en kommuneansatt fra Porsgrunn i til NRK om gratis babypakker til nyfødte.

Dette er ikke en ukjent påstand for oss. Atter en gang gjentas den uten oppfølgende spørsmål eller korrigeringer. Men påstanden om at fattigdom i Norge ikke handler om mat og bolig, blir ikke mer sann selv om den gjentas. For barn i fattige familier handler det om å mangle mat, klær og trygge boforhold. Likevel virker det som at myten er blitt innarbeidet hos både politikere, medier, organisasjoner og profesjoner som møter familiene.

I Kirkens Bymisjons rapport «Snakk om fattigdom» forteller ungdommer hvordan det er å vokse opp i fattigdom i verdens rikeste land. De beskriver utslitte klær, ensidig kosthold og lite mat, hyppige flyttinger og dårlige boforhold.

Anette (19) fra Namsos sier: «Jeg gikk jo i hullete sko og klær, men lærerne sa ingenting og spurte meg ikke hvorfor. De andre holdt seg unna meg, jeg ble sett på som rar».

Sitatet illustrerer godt hvorfor påstanden er farlig. Dersom vi ikke tror at fattigdommen i Norge handler om de grunnleggende behovene klær, mat og bolig, vil vi møte disse familiene på en god nok måte? Vil du klare å se Anette og hennes problemer – og hjelpe familien hennes? I Anettes tilfelle tok ingen av lærerne kontakt, og det endte med at hun måtte ta støyten av å være annerledes og «rar».

Myten om «at ingen mangler mat og klær», gjør at politikere slipper billig unna i fattigdomsdebatten. For om fattige i Norge ikke mangler det mest grunnleggende, da slipper man å vurdere nivået på stønadsordninger og at noen faktisk trenger mer penger å leve av.

HELT UENIG: Jon Georg Dale, talsperson for energi og miljø, stiller seg ikke bak Greta Thunbergs klimaforslag. Video: Jørgen Gilbrant / Reporter: Steinar Solås Suvatne Vis mer

Vi ser gode initiativer fra enkeltpersoner, som ildsjelen som deler ut babypakker til nyfødte. Og kronerullingen for vinterklær til 6.-klassinger ved en barneskole i Oslo. Det er viktig at vi bryr oss om hverandre og at nabolag og nærmiljø stiller opp for hverandre. Det lindrer.

Men hva med det disse sakene avdekker? Hvordan kan vi påvirke årsakene til at det er slik?

Kirkens Bymisjon mener politikere og kommuner må ta et større ansvar. Kan vi leve med at noen barn er heldige og får hjelp av ildsjeler i nabolaget, mens andre står uten? Historiene om ildsjelene avdekker fattigdom og store behov. Vi kan ikke la ildsjeler og private initiativ være det eneste svaret.

Vi må anerkjenne hvor vanskelig det er å være fattig – også i Norge. Det oppleves banalt for oss å si dette, men det må tydeligvis til: Fattigdom i Norge handler om mat, klær og tak over hodet. Så blir spørsmålet til våre politikere: Kan vi leve med at det er slik?