Farlig godt om det onde

«Høytleseren»-forfatteren viser hvor suveren han er.

SUKSESSFORFATTER: Bernhard Schlink solgte millioner av boka «Høytleseren», som også ble filmatisert. Foto: GYLDENDAL
SUKSESSFORFATTER: Bernhard Schlink solgte millioner av boka «Høytleseren», som også ble filmatisert. Foto: GYLDENDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «Hvis vi visste hvor mye forferdelig vi selv var i stand til å gjøre — hvorfor dømte vi da andre så arrogant for det forferdelige de gjorde?» spør en av karakterene i Schlinks roman.      

Den tyske juristen og forfatteren Bernhard Schlink slo gjennom med verdenssuksessen «Høytleseren»(1997), som handlet om tyskernes taushet etter Holocaust.

Godt hjulpet av Oprah Winfrey, solgte boka i noen millioner eksemplarer, og ble en av de sjeldne tilfellene der kvalitet også selger. 

Kiosklitterær hjemreise «Hjemkomsten» har noe av samme tema. Det handler om å kunne forenes etter en krig, om soldater som vender hjem. I etterkrigstidens Tyskland så velkjent at «hjemkomstromaner» ble en egen kiosklitterær sjanger.  

Jeg-personen Peter Debauer vokser opp i en navnløs tysk by med sin mor. Hans far skal ha omkommet under krigen, og hver sommer sendes han på ferie til sine sveitsiske besteforeldre. De livnærer seg av å redigere en serie kiosklitteratur. Der kommer Peter over en hjemkomstroman lagt til hans egen hjemby.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer