Farlig hemmelighold

Hvorfor unndras lovforslag fra «Dele - ikke stjele»-kampanjen offentlighet?

OVERVÅKNING: Den samlede trusselen mot vårt privatliv begynner å bli formidabel, skriver EFN om et lekket dokument fra Dele - ikke stjele-kampanjen. Illustrasjonsfoto: Siv Johanne Seglem
OVERVÅKNING: Den samlede trusselen mot vårt privatliv begynner å bli formidabel, skriver EFN om et lekket dokument fra Dele - ikke stjele-kampanjen. Illustrasjonsfoto: Siv Johanne Seglem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||PERSONVERN: Elektronisk forpost Norge (EFN) avslørte nylig et hemmelig notat til Kulturdepartementet (KD) fra den såkalte Dele - ikke stjele-kampanjen. De beskriver endringer kampanjen ønsker i norsk lovverk. EFN vet ikke hvorfor notatet ikke er journalført i Offentlig Elektronisk Postjournal.

LOVENDRINGENE som ønskes er mange og omfattende: Svekke eller gi unntak fra en rekke personvern- og taushetspliktsbestemmelser i norsk lov når rettighetshaverne ønsker dette, internettleverandører skal pålegges å utlevere IP-adresser og identiteter når rettighetshaverne ønsker det, IPRED-lignende lovgivning skal innføres, Datalagringsdirektivet skal tilpasses rettighetshavernes påståtte behov, og det skal gjøres endringer i Åndsverkloven, Personopplysningsloven og Ekomloven.

AT KAMPANJEN ønsket å holde notatet tilbake til et passende sent tidspunkt etter at politikere og rådgivere er blitt overtalt, slik at konklusjonen blir fastlagt før den offentlige debatten om forslagene kan begynne, er i seg selv svært betenkelig. Og det videreførere en uheldig tendens der KDs arbeid med saken allerede er begrenset av et offisielt mandat, og med premisset at fildeling er svært skadelig og må bekjempes. Konklusjonen kommer først, og avskjærer dermed hva som utredes og hva som kan foreslås som løsninger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer